Komisyonun Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, "Şimdi bir anlamda Avrupa Komisyonu tarafındaki siyasi sosyal yardım faaliyetlerini askıya aldık’’ diyerek, Brüksel ile Pekin arasındaki mevcut ilişkilerin AB-Çin kapsamlı yatırım anlaşması olarak bilinen anlaşmanın onaylanması için "elverişli" olmadığını söyledi.

Dombrovskis, "Mevcut durumda AB yaptırımlarının yürürlükte olduğu ve bu yaptırımlar sebebiyle, ortamın anlaşmanın onaylanması için elverişli olmadığı açıktır" dedi ve ‘’Bunun gerçekten AB-Çin ilişkilerinin ne kadar genişleyeceğine bağlı olacağını’’ sözlerine ekledi.

ÇİFT TARAFLI FAYDA SAĞLAYACAKTI

O zamanlar anlaşma, Avrupalı şirketlere fayda sağlayacak Çin’in geniş pazarına gecikmiş bir açılış olarak savundu. 

Onaylanırsa, Pekin'in, yerel ortaklarla ortak girişimler yoluyla faaliyet gösterme ihtiyacı gibi, yabancı şirketlerle ilgili kötü şöhretli katı kurallarından bazılarını gevşetmesine yol açabilir.

Müzakerelerin sonucu, Çin lideri Xi Jinping için diplomatik bir zaferdi. Ancak anlaşma, Çin konusunda şüpheci olanları ve Avrupa'daki insan hakları aktivistlerini kızdırdı. 

Bazıları, Uygur Türklerine olan muamelesi ve Hong Kong politikası nedeniyle Çin'e yaptırım uygulamak için Brüksel'de uzun süredir lobi yapmıştı. Biden yönetimi de memnuniyetsizliğini açıkça dile getirdi.

‘’İMKANSIZ’’

Analistler, Dombrovskis'in sözlerinin şaşırtıcı olmadığını ve Pekin ile Brüksel arasındaki ilişkilerin son birkaç ayda nasıl kötüleştiğini yansıttığını söylediler. 

Brüksel Yönetişim Okulu'nda saygın profesör olan Michael Reiterer'e göre süreci yeniden canlandırma şansı zor görünüyor. Reiterer, "Avrupa Parlamentosu’nun üyeleri yaptırım listesinde olduğu sürece imkansız" dedi.

(Guardian,Çeviri:polemikhaber)