Dolar kuru ve Brent Petrol fiyatlarının yükselmesiyle zam üstüne zam gelen akaryakıt fiyatlarında kâr marjı zammının ardından kredi kartı komisyonu zammı da geleceği ortaya çıktı.

TABGİS BAŞKANI ZAMMI FUAT OKTAY'DAN BİZZAT İSTEDİ

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüşmüştü. Akaryakıt istasyonlarının kâr marjlarının artırılmasına ilişkin yapılan görüşmenin detayları ortaya çıktı.

Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre; görüşmede akaryakıtta kredi kartı ile yapılan satışlarda 'çift fiyat' sistemine geçilmesini, banka komisyonunun vatandaşa yani pompaya yansıtılması gündeme geldi.

BENZİN, MOTORİN VE LPG SATIŞLARIN YÜZDE 95'İ KREDİ KARTIYLA

Görüşmede TABGİS Başkanı Zülfikar'ın Fuat Oktay'a, “Akaryakıtta, kredi kartı kullanım oranları yüzde 95’e geldi. İnsanlar geçim sıkıntısı yaşıyor ve kredi kartını bir geçim mekanizması olarak görüyor. Bir depo bin liraya doluyor ve bu paranın vatandaşın cebinde nakit olmasını beklemeyebiliriz. Tabii bu durumun bütün yükünü akaryakıt istasyonları çekiyor. Bununla ilgili çift fiyat sistemine geçilsin” dediği öğrenildi.

Öte yandan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (  EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, kâr marjının artmasını istediklerini ve bu artışın pompaya yansıyacağını söyledi.

BENZİN, MOTORİN VE LPG FİYATLARI NE OLDU?

Dolar kuru ve Brent Petrol fiyatlarının yükselmesi akaryakıt fiyatlarına zam üstüne zam gelmesine neden oldu. 2022'nin ilk ayında benzin ve motorin 3 kez açık, 4 kez de gizli gizli zam yapıldı.

Son zamlarla birlikte benzinin litresi 14 lira 14 kuruşa, motorin litresi de 14 lira 36 kuruş çıktı. LPG ise benzin ve motorinden aşağıda kalmadı. 11 Ocak'ta 29 kuruş zam gelen LPG, 9.36 TL'ye çıktı.

Brent Petrol'ün 90 doları aşması ve istasyonların kâr marjının artmasını istemesi akaryakıt fiyatlarına yeni zammı gündeme getirdi. Enflasyonun yüksek çıkmaması için Şubat ayının başına ötelenen akaryakıt zammına dair sektör kaynakları ilk etapta gelecek hafta ortasında (çarşamba günü) benzin ve motorine 70 kuruş zam bekliyor.