Küresel petrol fiyatının artması ve dövizdeki dalgalanma Türkiye'de birçok üründe olduğu gibi akaryakıta da zam olarak yansıdı. Yılbaşından bu yana akaryakıta 24 defa zam gelirken motorinde fiyat 25 lira sınırına dayandı. Bu durum da en çok motorin ile iş yapan servisçileri vurdu.

Adana’nın Pozantı İlçesinde art arda gelen zamların ardından kazançları azalan, zarar eden servisçiler isyan edecek duruma geldi.  Pozantı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Özcan Yıldırım, servis şoförlerinin yaşadığı bu durumu “Daha önce 420 liraya dolan depo son gelen zamlardan sonlar 1750 liraya doluyor, iş aynı yol aynı böyle olunca bir şey kazanamıyoruz" sözleriyle açıkladı.

KONTAK KAPATMA EYLEMLERİ...

Üst üste 6 iş günü akaryakıta gelen zamlara karşı ayakta durmakta zorlanan servisçiler sıkıntılı süreçten geçiyor. Taşıma ihalelerinin yapıldığı dönemde motorin fiyatlarının 6.30 lira olduğuna dikkat çeken servisçiler, zamların daha da artması durumunda kontak kapatacaklarını ifade ediyor.

BAŞKAN 'MAĞDURİYET'İ ANLATTI

Pozantı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Özcan Yıldırım, ihalede çalışan şoförlerin akaryakıt zamlarının ardından bu işte zararına çalıştığını belirtirken "Bu süreçte bizi dinleyen derdimizi çözen kimse çıkmadı. Kime anlattıysak bir sonuca varmadık. Şoförlerle birlikte kontak kapatma eylemine gitmeye karar verdik ancak onu da başaramadık" dedi. Öte yandan Yıldırım, "8 şoförün sözleşmesini iptal edip teminatlarını yaktılar. Bunlar için yeni şartlarda ihale açtılar" dedi.

Şoförlerin çok zor günler geçirdiğini ve zarar ettiklerini belirten Yıldırım, "Burada 21 tane şoförüz, kiminin 5 bin lira, kiminin de 8 bin lira borcu var biz bunu nasıl ödeyeceğiz bilmiyorum, anlayacağınız ne yapacağımıza dair bir fikrimiz yok" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, "15 senedir bu işi yapıyorum, 35 hat var 21 kişi taşıyoruz ben de iki servis var birini şoför çalıştırıyor. Ben günlük servis başı 60 lira içerideyim zarar ediyorum. Daha önce 420 liraya dolan depo son gelen zamlardan sonlar 1750 liraya doluyor, iş aynı yol aynı böyle olunca bir şey kazanamıyoruz" ifadelerini kullandı.


Pozantı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Özcan Yıldırım

'İHALE HAZİRANDA BELİRLENİYOR'

Milli Eğitim Bakanlığı sözleşmenin imzalandığı tarihteki fiyatları göz önünde bulundurarak ödeme gerçekleştirdiğini belirten Özcan Yıldırım, "Zarar ediyoruz Milli Eğitim başka işte de çalışmamıza izin vermiyor" dedi. 

‘SÖZLEŞME TARİHİNDEKİ AKARYAKIT FİYATLARI BAZ ALINIYOR’

Milli eğitim tarafından taşımalı eğitimde sözleşmeler her yıl haziran ayında yapılarak o tarihlerde geçerli olan akaryakıt fiyatları baz alınıyor. 

Özcan Yıldırım, akaryakıt zamlarından bunalan esnafın taşıma faaliyetlerinde sıkıntı yaşadığını belirterek  "Okul servis ihalesi alan esnaflar ihaleyi aldıkları zaman mazot 6 lira 30 kuruştu; şu anda 25 lirayı geçen mazot, esnafı zararına iş yapmak zorunda bırakıyor, bu şartlarda zarar ediyoruz" diyerek "Başta bir işte çalışmayı ya da sözleşmeleri feshetmek söylediğimizde de bize tutanak tutuluyor" dedi. 

'TEMİNATIMIZ YANIYOR'

Zamların kontak kapatma derecesine getirdiği ve ihaleden çekilmeyi düşünen servis şoförlerin ödedikleri teminatlarının yandığını aktaran Yıldırım, "Esnaf, ihaleden çekildiğinde şartnameye göre tutanak tutuluyor ve cezai işlem uygulanıyor, aynı zamanda beş sene okul servisi ihalelerine girmeleri yasaklanıyor" dedi. 


CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer

CHP'Lİ VEKİL MECLİS'E TAŞIDI

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, servis şoförlerin sıkıntılarını Meclis'e taşıdı. Pozantı Şoförler Odasının üyeleriyle bir araya geldiğini belirten Sümer, okul servis ihalelerinden servis şoförlerinin çektiği sıkıntıları dile getirdi. Sümer, "İktidarın, mağduriyetleri önlemek için, okul servisçileri ve nakliyeciler başta olmak üzere, akaryakıt zamlarından etkilenen tüm esnaflara kamu ödemelerini güncel rakam üzerinden hesaplaması ve sözleşme hükümlerini yeniden düzenlemesi gerekmektedir" diyen Orhan Sümer,  yoksa taşımacı esnafı "Anahtarlarımızı Hükümete teslim edeceğiz" dedi.