ABD ve Rusya arasında süregelen Ukrayna krizinde Moskova'nın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararını duyurmasının ardından küresel petrol fiyatlarında rekor artış kaydedildi.

EN YÜKSEK ZİRVE

Son yedi yılın en yüksek seviyesine çıkan Brent ham petrolünün fiyatı 98 dolara ulaştı. Rusya'nın para birimi ruble ise dolar karşısında Kasım 2020'den beri en büyük düşüşü yaşıyor. 

UKRAYNA GERİLİMİ

Ukrayna üzerinden yaşanan gerilim, istikrarlı bir şekilde artan petrol talebinin üretici ülkeler tarafından karşılanamadığı ve hızla yükselen petrol nedeniyle stokların tükendiği bir dönemde yaşanıyor. Bununla birlikte piyasaya sürülecek varil miktarını artırması beklenen İran ile yapılan nükleer anlaşma görüşmeleri hala sonuçlanmış değil.

DOLARIN YÖNÜ YUKARI

Doların yukarı yönlü hareket gösterdiğini belirten ekonomist Oğuz Demir, "Bu bir varsayım ama bugün petrol fiyatı bu seviyede kapatıp, yarın da düşmezse perşembe gecesi 70 kuruş benzine zam gelebilir. Gerilim ve fiyat gevşerse bu durum değişir. Gerilimin en hızlı etkisini akaryakıtta görmüş oluruz" dedi.