Doların tarihi zirveleri gördüğü günlerde üst üste aldığı zamlarla 12 lira seviyesine gelen akaryakıt, 2022'ye de hızlı girerek şimdiden 15 lira sınırına dayandı. Bu yükseliş henüz cebe girmeyen asgari ücreti neredeyse 2021'in maaşıyla aynı seviyeye getirdi.


© TCCB | 2022 asgari ücreti 16 Aralık 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı

MAAŞIN BÜYÜK BÖLÜMÜ İLK AYDAN GİTTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Aralık 2021'de, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti 4 bin 253 lira olarak açıkladı. Asgari ücretin açıklandığı o tarihten bu yana akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamlar, vatandaşların maaşlarının henüz cebe girmeden buharlaşmasına neden oldu. Vatandaş, belirlenen maaşları önümüzdeki haftalarda almaya başlayacak ancak ücretin açıklanmasının üzerinden geçen yaklaşık 46 gün içinde gelen zamlar, maaşın büyük bir bölümünü daha ilk aydan götürdü.

ASGARİ ÜCRET ARTTI AMA...

Asgari ücretin açıklandığı tarihte İstanbul'da bir litre benzinin fiyatı 10 lira 33 kuruş, bir litre motorinin fiyatı 10 lira 38 kuruştu. Döviz kurunun düşmesine karşın akaryakıt ürünlerine art arda yapılan zamların ardından bir litre benzinin fiyatı artarak 14 lira 46 kuruşa çıktı. Bir litre motorinin fiyatı ise 14 lira 36 kuruşa çıktı. Asgari ücretin açıklandığı gün asgari ücret ile 411 litre benzin alınabiliyorken bugünden itibaren gelen zam ile asgari ücretle sadece 294 litre benzin alabiliyor olacağız.

ASGARİ ÜCRET ARTTI, ALIM GÜCÜ AZALDI

Bu yıl asgari ücreti ile 294 litre benzin alınabiliyorken, aynı tarihte geçen yılki net asgari ücret olan 2 bin 825 lira ile 272 litre benzin alınabiliyordu. Bu durum asgari ücretin artmış olmasına rağmen alım gücünün azaldığını gösteriyor.

BENZİNLİKLERİN ÖNÜNDE SIRALAR OLUŞTU

Yarın itibari ile zamlar pompaya yansımadan önce İstanbul’da istasyonlarda hareketlilik ve yoğunluk yaşandı. Yoğunluk ilerleyen saatlerde kuyruğa dönüştü.

Polemik Haber | Özlem Aktürk