Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesinde tahvil faizlerinin düşmeye devam etmesi ve yatırımcıların Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilime ilişkin endişeler üzerine güvenli liman metaline yatırım yapmak istemesiyle, Kasım ayının ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak 1853 doları görmüştü.

ONS ALTINDA FİYAT 1800 DOLAR CİVARI

Ancak Fed’in 26 Kasım akşamı açıkladığı varlık alımlarının Mart ayı başlarında sona erdirilmesi kararı ve faiz artırımlarına 16 Mart'ta yapılacak FOMC toplantısıyla başlayacağının sinyalini vermesiyle sarı metalde sert düşüş yaşandı. Altın, Fed'den gelen açıklamalar sonrasında ABD doları endeksinin 1,5 yılın en yüksek seviyesini görmesiyle sert bir düşüş yaşadı. 1800 doların altına gerileyen ons altın hafta başından bu yana yüzde 2’den fazla düşüş kaydetti. Ons altın şu sıralar 1790 dolar seviyesinde hareket ediyor.

GRAM ALTIN DÜŞÜŞÜNÜ SÜRDÜRÜYOR

Haftaya 794 lira seviyesinden başlayan gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar/TL kurunun 13,60’ın üzerine çıkmasıyla 805 lirayı görmüştü. Ancak Fed açıklamaları sonrasında dolar kurundaki yükselişe rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşü takip eden gram altın, haftayı 789 liradan kapattı. Gram altın 29 Ocak Cumartesi günü yüzde 1,12 düşerek 780 liradan alıcı ile buluşuyor.