İngiltere ve Avrupa'daki yüz milyonlarca haneye ürün satan Amazon, rekor düzeyde gelir elde etmesine rağmen Lüksemburg’daki düzenleyici kuruma 1,2 milyar Euro zarar yaptığını ve bu nedenle hiç vergi ödemediğini gösteriyor.

‘’AMANSIZ KAMPANYA DEVAM EDİYOR’’

Vergiden kaçınma konusunda uzun süredir kampanya yürüten İşçi Partisi milletvekili Margaret Hodge, “Görünüşe göre Amazon'un vergiden kaçınma konusundaki amansız kampanyası devam ediyor. Amazon'un gelirleri, biz salgınla mücadele ederken daha da arttı, ancak yine de vergiden kaçınmak için kârını Lüksemburg gibi vergi cennetlerine kaydırmaya devam ediyor. Bu büyük dijital şirketlerin tümü kamu hizmetlerimize, altyapımıza ve eğitimli ve sağlıklı iş gücümüze güveniyor. Ancak daha küçük işletmelerin ve çalışkan vergi mükelleflerinin aksine, teknoloji devleri kamu yararı için adil bir şekilde ödeme yapamıyor’’ dedi. 

Fair Tax Foundation'ın Genel Müdürü Paul Monaghan, “Bu rakamlar, Amazon için bile akıllara durgunluk veriyor. Daha sorumlu bir yaklaşım benimseyen yerel işletmelerin haksız bir şekilde altını çizmesine izin vererek, büyük ölçüde vergilendirilmeye devam eden gelirin arkasında dünya çapında katlanarak hızlanan piyasa hakimiyetini görüyoruz’’ dedi. 

AMAZON SÖZCÜSÜ: KARIMIZ DÜŞÜK KALDI

Bir Amazon sözcüsü, “Amazon, faaliyet gösterdiğimiz her ülkede gerekli tüm vergileri ödüyor. Kurumlar vergisi gelire değil kâra dayalıdır ve ağır yatırımlarımız ve perakendenin oldukça rekabetçi, düşük marjlı bir iş olduğu gerçeği göz önüne alındığında kârımız düşük kalmıştır’’ diyerek, "2010'dan beri Avrupa'da 78 milyar Euro'nun çok üzerinde yatırım yaptık ve bu yatırımın çoğu binlerce yeni iş yaratan, önemli yerel vergi geliri sağlayan ve küçük Avrupalı firmaları destekleyen altyapıya yöneliktir" şeklinde ekledi. 

GELİR GELMEZ GİZLİ ANLAŞMA

Amazon, birçok önemli şirketin merkezinin bulunduğu vergi cenneti Lüksemburg'a 2003 yılında geldi ve birkaç ay içinde ülkenin vergi makamlarıyla gizli bir anlaşma imzaladı. Amazon’un 2011 yılına kadar vergi müdürü olan Bob Comfort, bir Lüksemburg gazetesine verdiği demeçte, o zamanlar ülkenin başbakanı kişisel olarak Amazon'a yardım etmeyi teklif ettiğini söyledi.

ÜLKELERİN BAŞI TEKNOLOJİ DEVLERİYLE DERTTE

Amazon, vergiden kaçınmak için karmaşık kurumsal yapılar oluşturmada yalnız değil. Fair Tax Foundation adlı grubunun bir raporuna göre, altı büyük ABD teknoloji şirketi - Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple ve Microsoft - son on yılda 100 milyar dolarlık vergiden kaçınmakla suçlanıyor. Rapor, Amazon'u en suçlu olarak gösteriyor. Grup, 961 milyar dolarlık gelire ve 26.8 milyar dolar kar elde etmesine rağmen, grubun bu on yılda şimdiye kadar gelirinden sadece 3.4 milyar dolar vergi ödediğini söyledi. (Guardian)