FED’in 2016'da başlayan son sıkılaştırma döngüsüyle karşılaştırıldığında, kripto çok daha büyük bir pazar ve finansal sistemin geri kalanıyla bağlantısı hakkında endişeler uyandırıyor.

KRİPTO PİYASASI NE KADAR BÜYÜK?

CoinGecko'ya göre, Kasım ayında en popüler kripto para birimi olan Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68 bin doların üzerine çıkarak kripto piyasasının değerini 3 trilyon dolara çıkardı. Bu rakam Salı günü 1.51 trilyon dolardı. Kripto para birimleri geçtiğimiz yıllarda patlayıcı bir büyüme yaşamış olsa da, pazar hala nispeten küçük.

Örneğin ABD hisse senedi piyasaları 49 trilyon dolar değerindeyken, Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği 2021'in sonu itibariyle ABD sabit getirili piyasaların değerini 52.9 trilyon dolar olarak belirledi.

BİR KRİPTO KRİZİ FİNANS SİSTEMİNE ZARAR VEREBİLİR Mİ?

Genel kripto piyasası nispeten küçük olsa da, ABD Federal Rezervi, Hazine Bakanlığı ve Uluslararası Finansal İstikrar Kurulu, sabit paraları (geleneksel varlıkların değerine sabitlenmiş dijital tokenler) finansal istikrar için potansiyel bir tehdit olarak işaretledi.

Sabit kripto paralar çoğunlukla diğer dijital varlıklarda alım satımı kolaylaştırmak için kullanılır. Piyasa stresi zamanlarında değer kaybedebilecek veya likiditesiz hale gelebilecek varlıklar tarafından desteklenirken, bu varlıkları ve yatırımcıların haklarını çevreleyen kurallar belirsizdir. Düzenleyiciler, bunun, özellikle piyasanın sıkıntılı zamanlarında, sabit paraları yatırımcı güveni kaybına karşı duyarlı hale getirebileceğini söyledi.

CoinGecko'ya göre bu, Pazartesi günü, büyük bir sabit para birimi olan TerraUSD'nin dolar karşısında sabitliğini kırıp 0,67 dolara kadar düştüğünde oldu. Bu hareket kısmen Bitcoin’in düşüşüne katkıda bulundu. Düzenleyiciler, TerraUSD'nin dolar ile olan bağını bir algoritma aracılığıyla sürdürmesine rağmen, yatırımcıların nakit veya ticari senet gibi varlıklardaki rezervleri koruyan sabit paralar üzerinde çalışması geleneksel finansal sisteme yayılabilir ve düzenleyiciler, bu altta yatan varlık sınıflarında strese neden olabilir.

Düzenleyiciler, daha fazla şirketin servetinin kripto varlıklarının performansına bağlı olması ve varlık sınıfında daha fazla uğraşan geleneksel finans kurumlarıyla birlikte, diğer risklerin ortaya çıktığını söylüyor. Yine de, düzenleyiciler genel olarak bir kripto çöküşünün finansal sistem ve daha geniş ekonomi için oluşturduğu tehdidin boyutu konusunda bölünmüş durumda. (Reuters)