Batı Japonya Demiryolu Şirketi (JR West), geçen yıl Haziran ayında meydana gelen olayla ilgili katı "iş yoksa ödeme yok" ilkesini uygulayarak, 3.75 Türk lirasına eşdeğer olan 43 yenlik küçük meblağı alıkoyduğunu söyledi.

HEM KESİNTİYİ HEM DE TAZMİNAT İSTİYOR

Yomiuri Shimbun gazetesine göre, Japon medyası tarafından ismi açıklanmayan sürücü, işvereninin kararının neden olduğu psikolojik sorunlar için kesilen 43 yen, 13 yen fazla mesai ve 2.2 milyon yenlik tazminat istiyor. Vaka, Japon demiryolu ağının dakiklik konusundaki kıskanılacak rekorunu hatırlatıyor ve çok kısa gecikmeler bile yolculardan tekrar tekrar özür dilemeye neden oluyor.

Anlaşmazlık, Japonya'nın batısındaki Okayama istasyonunda boş bir treni bir depoya götürmek üzere planlanan şoförün yanlış peronda beklediğini fark etmesi üzerine çıktı.Gazete, yaptığı hatanın sürücü transferini doğru peronda bir dakika geciktirdiğini ve trenin depoya varışında bir dakika daha gecikmeye neden olduğunu yazdı.

ŞİRKET ‘HAK’ OLARAK GÖRÜYOR

JR West, karışıklık sırasında çalışmadığı için sürücünün maaşını kesme hakkına sahip olduğunu söyledi. Ancak davacı Okayama bölge mahkemesine, gecikmenin "insan hatasından" kaynaklandığını ve işe gelmemesi gerektiğini belirterek, tren tarifelerinde herhangi bir aksama olmadığını da sözlerine ekledi.

Firma başlangıçta iki dakikalık gecikme için 85 yen alıkoydu, ancak sürücü yerel çalışma standartları ofisine şikayette bulunduktan sonra cezayı bir dakikalık gecikmeye karşılık gelecek şekilde düşürdü. Ancak sürücü daha düşük cezayı kabul etmeyi reddetti ve tazminat talebini mahkemeye taşıdı.

Bir JR West sözcüsü, AFP’ye, anlaşmazlığın, gecikmenin nedeninin nasıl yorumlanacağına ilişkin anlaşmazlıklar nedeniyle ortaya çıktığını söyledi. 

Sosyal medyamakinistin yanında yer aldı. Bir paylaşımda, "Yani birinin maaşını bir dakika azaltabilirsiniz ama fazla mesaiyi birer dakikalık artışlarla da ödeyemez misiniz?" şeklinde kaydedildi. Bir başkası, “Maaş bordrosunun sorumlusu ben olsaydım, insanların yaptıkları her hata için maaşlarından dakikalar kesmek zorunda kalırsam çıldırırdım” dedi. (Guardian)