Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otobüsünü kullanım süresi dolan eski otobüsleri dönüştürerek yapan ABB, seri üretime geçmek için bakanlık onayı bekliyor.

YÜZDE 100 ELEKTRİKLİ

ABB ve iştiraki BELKA işbirliği ile kullanılmayan ve dizel otobüs yüzde 100 elektrikle çalışan otobüs üretildi.

TANITIMI YAPILDI

Belediye önünde yapılan Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüs tanıtımı Başkan Mansur Yavaş ve BELKA Genel Müdürü Dursun Çiçek'in katılımıyla yapıldı.

3 SAATLİK ŞARJI BİR GÜNDEN FAZLA GİDİYOR

300 kilometre menzilinin bulunduğu belirtilen otobüsün 3 saatte sarj olabildiği ve şarjının bir günden fazla dayandığı ifade edildi.

BAKANLIKTAN ONAY BEKLENİYOR

Şu an için herhangi bir güzergahı da bulunmayan otobüsün seri üretime geçebilmesi için Ticaret Bakanlığı'ndan onay beklendiği ve onay sonra çalışmalara hız verileceği de kaydedildi.

Tanıtımda konuşan ABB Başkanı Yavaş, eski otobüsten yeni ve elektrikli bir otobüs yaptıklarını belirtti. Kullanılmayan ve dönüşüme alınacak 400 otobüsün var olduğunu da kaydeden Yavaş, "Dizel otobüsler, hem hava kirliliği hem yakıt gideri açısından Ankara için son derece mahsurlu. Ben Sanayi bakanımızla da görüştüm. Bakanlıktan onay aldıktan sonra seri üretmenin çaresine bakacağız. Belli bir zamana bağlı ama en azından kendi teknolojimizle bunun yapılabileceğini göstermiş olduk" dedi.  

Türkiye'de ilk defa 16 yaşında bir otobüsü yüzde 100 elektrikli otobüse dönüştürdüklerini söyleyen BELKA Genel Müdürü Dursun Çiçek, "Avrupa standartlarındaki tüm testleri başarıyla geçti. Otobüsümüz 300 kilometre menzilli. 3 saatte şarj oluyor ve bu şarj bir günden daha fazla yetebiliyor. Otobüsümüzün kabaca maliyeti yeni bir elektrikli otobüsün 3’te 1 fiyatı. Yakıt olarak aynı yaştaki bir dizel otobüse göre 5’te 1 yakıt maliyeti var. Tamamen belediyemizin çalışmalarıyla bu dönüşümü sağladık. Prototip hat için yapılmadı. Bundan sonraki amacımızda yerli firmalar ve üniversitelerimizle iş birliği yaparak, yurtdışından ithal edilen birtakım donanımı yerleştirmekti" dedi. (ANKA)