2022 yılı asgari ücretinin dolar bazındaki değeri, açıklandıktan sonra 24 saat geçmeden düşmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Aralık (dün) saat 15:30’ta asgari ücretin 4253 lira olduğunu açıklamıştı. Dolar/TL kurunun 15,54’ü gösterdiği bu zaman diliminde, asgari ücret de 273 dolara denk geliyordu.

Kamuoyu geçen yıl 383 dolara denk gelen asgari ücretin yeni yılda 110 dolar azalacak olması sebebiyle iktidarı eleştirirken, dünden bu yana asgari ücretin erime hali TL’nin irtifa kaybıyla devam etti.

Bu sabah 10:25 itibariyle 1 dolar 16.10 TL’yi gösterdi. Böylece asgari ücret, 264 dolara geriledi.

Bir başka deyişle asgari ücret açıklandığı andan 17 saat sonra, TL bazında yüzde 3,5 değer kaybetti ve yaklaşık 150 lira daha düştü.

©Cumhurbaşkanı Erdoğan

ERDOĞAN, DOLARLA HESAPLAYANLARI ELEŞTİRMİŞTİ

Dolar/TL kuru, Türkiye’de hayat pahalılığını artıran en önemli unsurlardan biri olarak değerlendirilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise asgari ücretin dolar üzerinden hesaplanmasına karşı çıkmıştı.

'BAZI SIKINTILAR BUNLARI AŞACAĞIZ'

Birgün'de yer alan habere göre dün asgari ücreti duyurduğu konuşmasında asgari ücretin değerinin dolar üzerinden yorumlanmasını eleştiren Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kimse ne işveren üzerinden ne de çalışan işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemeleri. Bunların da istismarını yapmamalı. Yok geçmişte dolar şuydu doların o olduğu dönemden hesabı dolar üzerinden yaparak şu anda da asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar… Bir defa bu ülkenin şu anki çalışan işveren istismarından başka bir şey değildir. Bunlara sormak lazım sizin geçmişinizde acaba siz Türk Lirası'nın olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları? Bu tür spekülasyonlara gerek yok. Bizim paramız bellidir o da Türk lirasıdır. Ve biz Türk Liramızı yedirmeyeceğiz. Şu andaki bazı sıkıntılar var bu sıkıntıları da evvel Allah en kısa zamanda aşacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın.”