BioNTech CEO'su Dr. Uğur Şahin, firmayı eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte kurdu. BioNTech'in hisse senetleri Pfizer ile anlaşmasının açıklanmasının ardından inanılmaz şekilde yükseldi.

Perşembe günü Şahin, İngiltere'nin Pfizer aşısını onaylamasının ardından dünyanın en zengin 500 kişisi listesine katıldı; Bloomberg'e göre, net değeri şu anda 5,2 milyar dolar. Dr. Şahin, New York Times'a "Bu, Covid döneminin sonunun başlangıcı olabilir" dedi.

PRUSYA TÜRKÜ OLARAK TANIMLIYOR

Uğur Şahin, 4 yaşında Türkiye'den Almanya'ya göç etti ve Türeci Almanya'da doğdu. Şahin, Hatay’da, Türeci'nin babası İstanbullu. Türeci, Alman kültürünün bazı yönlerine olan hayranlığını gerekçe göstererek, Guardian gazetesinin haberine göre kendisini bir "Prusya Türkü" olarak tanımladı. Çift, tıbba farklı yollardan geldiler: Bir otomobil fabrikası işçisinin çocuğu olan Şahin, bilim kitaplarıyla tanıştı. Türeci'nin babası ise bir cerrah ve bu sayede hasta ameliyatlarını izleyerek büyüdü.

İLK ŞİRKETLERİ DEĞİLMİŞ

Reuters'ın haberine göre Şahin, Köln'deki hastanelerde de çalışmıştı. 1990 yılında Köln Üniversitesi'nden doktorasını aldı. Türeci, doktorasını Saarland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden aldı. 2000 yılından itibaren Şahin ve Türeci, Mainz Üniversitesi'nde bir araştırma grubuna liderlik ediyorlardı. Ardından, 2001 yılında, kanser tedavisinde antikorların rolüne odaklanan Ganymed Pharmaceuticals'ı kurdular. Forbes'a göre Ganymed, milyarderlerden ve tek yumurta ikizlerinden Thomas ve Andreas Strüngmann'dan destek aldı. Şirket, 2016 yılında Astellas Pharma tarafından yaklaşık 1,4 milyar dolara satın alındı.

OCAKTA HİSSETTİ, ÇALIŞMALARA HEMEN BAŞLADI

Times'a göre Şahin, Wuhan salgınıyla ilgili Ocak ayında The Lancet'ten bir makale okudu.

Potansiyel tehlikeleri gördü ve Reuters'e göre BioNTech'in mRNA üzerindeki çalışmasının bir aşı için nasıl uygulanabileceğini gördü. İşte o zaman şirketin 500 personeli "Işık Hızı Projesi" için potansiyel bileşenler üzerinde çalışmaya başladı. Business Insider'dan Andrew Dunn'ın bildirdiği gibi, BioNTech 2018'de Pfizer ile potansiyel bir grip aşısı üzerinde çalışmıştı. Şahin, koronavirüs araştırmalarına odaklanmaya başladığında, Şubat ayında Pfizer'in aşı araştırma başkanı Kathrin Jansen'i aradı.

NEREDEYSE 7 KAT DEĞER KAZANDI

BioNTech, Mart ayında Pfizer ile ortaklık kurdu ve Nisan ayı sonlarında bir aşı üzerinde insan çalışmalarına başladı. BioNTech'in değerlemesi Cuma günü 25 milyar dolara çıktı. Bir yıl önce 3,4 milyar doların biraz altındaydı.

SONUÇLARI ÇAYLA KUTLADILAR

Şahin, meslektaşları arasında bisiklet sürmeye devam ettiği, bildirildiğine göre sık sık kask ve sırt çantasıyla tanınıyor. Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde ders vermeye devam ediyor; 2014 yılında orada öğretmenlik yapmaya başladı. BioNTech görevlerine ek olarak Türeci, Kanser İmmünoterapi Derneği'nin başkanı. Aşı dağıtımı ve üretimi hızlanırken, yatırımcılar Times'a çiftin paraya değil tıbbi ilerlemeleri yönlendirmeye odaklandığını söyledi. New York Times, etkinlik verilerini öğrendikten sonra çiftin çay hazırlayarak kutladığını bildirdi.

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com