Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, daha sıkı para politikasının yan etkisi daha zayıf büyüme olsa bile, enflasyon beklentilerinde çıpanın bozulmasına izin vermeyeceklerine ilişkin güçlü bir sinyal verilmesi gerektiğini bildirdi.

Lagarde, Atlantik Konseyi tarafından Frankfurt’ta düzenlenen bir etkinlikte konuştu.

Lagarde, Euro Bölgesinde aşırı yüksek enflasyonla mücadelede ECB'nin kararlılığını bir kez daha vurgulayarak, daha sıkı para politikasının yan etkisi daha zayıf büyüme olacak olsa bile, yüksek enflasyonu dizginlemek için gelecek birkaç toplantıda faiz oranlarını artırmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

‘HENÜZ NÖTR SEVİYEDE DEĞİL’

Lagarde, “Gelecek birkaç toplantıda faiz oranlarını artırmaya devam etmek için yapmamız gerekeni yapacağız” dedi.

“Enflasyon beklentilerinde çıpanın bozulmasına izin vermeyeceğimize ilişkin güçlü bir sinyal vermemiz gerekiyor” diyen Lagarde, ECB’nin fiyat istikrarını sağlama görevini yerine getirmemesinin ekonomiye çok daha fazla zarar vereceğini ifade etti.

Henüz nötr faiz seviyesinde olunmadığını anlatan Lagarde, ECB'nin faiz artışlarının ilk hedefinin, ekonomik büyümeyi ne teşvik eden ne de yavaşlatan nötr faiz oranına ulaşmak olacağını da belirtti.

Bu arada, ECB, yüzde 2 enflasyon oranıyla Euro Bölgesi’nde orta vadeli istikrarlı fiyatlar hedefliyor. Keskin bir şekilde artan enerji fiyatları ve arz darboğazları aylardır enflasyonu yukarı yönlü baskılıyor.

ENFLASYON REKOR KIRMIŞTI

Euro Bölgesi'nde, ağustosta yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 9,1’e çıkarak rekor kırmıştı.

ECB Yönetim Konseyi, 8 Eylül’deki toplantısında bankanın üç temel politika faizini 75 baz puan artırdı. Böylece, banka 1999'da Avrupa ortak para biriminin kullanılmasından bu yana en yüksek faiz artışına gitmiş oldu.

ECB Yönetim Konseyi’nin bir sonraki olağan toplantısı 27 Ekim’de yapılacak.

DAHA FAZLA SIKILAŞTIRMA İHTİYACI

Öte yandan, Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn ise, ECB’nin enflasyonu dizginlemek için faizleri hızla artırmaya devam etmesinin gerektiğini ve ekonomiyi canlandırmaya yok açmayan seviyeye Noel’den önce ulaşılabileceğini söyledi.

ECB son iki para politikası toplantısında faizleri toplamda 125 baz puan artırarak tarihindeki en hızlı parasal sıkılaştırmayı yapmasına rağmen enflasyonun hâlâ zirveye çıkmasına aylar olması, bankanın daha fazla sıkılaştırma yapabileceğine işaret ediyor.

Rehn, Reuters’a yaptığı açıklamada “Ciddi oranda bir faiz artışına daha karar verilmesi söz konusu. Bu artış 75 ya da 50 baz puan ya da başka (bir büyüklükte) olabilir” dedi.

Rehn, bu “başka büyüklüğe” ilişkin detay vermedi.

Rehn, “Bu yılın başına kadar kademeli artıştan yanaydım ancak şu anda önden yükleme yapmak ve daha kararlı adımlar atmak gerekiyor” dedi.

‘ENFLASYON KABUL EDİLEMEZ DERECEDE YÜKSEK’

Slovakya Merkez Bankası Başkanı Peter Kazimir ise, enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek seviyede kalmasından dolayı Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek ayki para politikası toplantısında faizi tekrar 75 baz puan artırmasının gerekebileceğini belirtti.