Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon tahminleri bir haftayı geçmiyor. Daha önceki açıklamalarında Haziran 2023’te enflasyonun tek haneye düşeceğini iddia eden Bakan Nebati, daha sonra ise “Bir süre yüzde 40’lar civarında olacak. Yaz aylarında bir miktar düşme olacak. Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirmeyi hedefliyoruz” diyerek çark etmişti.

'ENFLASYON ZİRVE YAPACAK'

Bakan Nebati, TÜİK’in yıllık bazda enflasyonu 48,69 olarak açıkladığı gün, “Enflasyon, Nisan ayında yüzde 50’nin altında tepe yapacak” diyerek bir önceki açıklamasıyla tekrar çelişti. Bakan Nebati’nin enflasyonla ilgili kısa aralıklarla farklı açıklamalar yapması ekonomideki diğer rakamlarla ilgili de endişelere neden oldu.

'UMARIM YANILMAM'

Nebati, Japon haber ajansı Nikkei’ye verdiği röportajda, “Enflasyonda yüzde 50 seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum. Umarım yanılmam” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin önemli bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalacağını fakat dünyadaki diğer ülkelerin de aynı sorundan mustarip olduğunu belirten Nebati, “Ocak ayında enflasyonun yükselmesini ve belirli bir süre yüksek seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Yaz aylarında enflasyonun toparlanma kaydetmeye başlamasını ve Aralık ayında ise baz etkisinden dolayı keskin bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz” dedi.

'MERKEZ BANKASI KURA MÜDAHALE ETTİ'

Türk Lirasındaki daha fazla değer kaybı yaşanmasını beklemediklerini söyleyen Nebati, göreve başladığı tarihteki döviz kurları ile yıl sonundaki döviz kurları arasında herhangi bir dengesizlik olmayacağını savundu. Kur korumalı mevduat enstrümanı duyurulmadan önce Merkez Bankasının doğrudan ve dolaylı müdahalesi olduğunu kabul eden Nebati, enstrüman duyurulduktan sonra hiçbir müdahale olmadığını vurgulayarak, “Duyurudan sonra olmuşsa bile bunlar sadece küçük dokunuşlardır” ifadesini kullandı.