Yatırımcılar, ilk 30 dakika boyunca hiç alım satım yapmamaktan, hisse senedine üçüncü kez geri dönmemeye kadar, hisse senedi fiyat değişikliklerini tahmin etmek için bir yığın batıl inanca sahiptir. Şimdi sinirbilimciler daha doğru bir tahmin aracı bulmuş olabilirler: yatırım seçimleri yapmadan hemen önce insanların beyin aktivitelerinin taranması.

ournal of Neuroscience'da yapılan bir araştırma, beyin aktivitesinin, hisse senedi fiyatı değişikliklerinin önceki piyasa trendlerinden veya insanların yatırım yapmaya karar verdiği hisse senetlerine göre daha iyi bir tahmin unsuru olabileceğini öne sürüyor.

AYNI YÖNTEM İZLENDİ

California'daki Stanford Üniversitesi'nden Brian Knutson ve meslektaşları, daha önce hangi videoların viral hale geleceğini ve hangi kitle fonlama kampanyalarının finansman sağlama olasılığının yüksek olduğunu tahmin etmek için bir grup insanın ortalama beyin aktivitesini kullandı.

Şimdi aynı prensipleri borsaya da uyguladılar. Bir grup gönüllüden, 2015'teki gerçek hisse senedi fiyat eğilimlerini incelemelerini ve yükselip yükselmeyeceklerine dair fikir yürütmelerini istediler.

Aynı zamanda, beyin alanındaki aktiviteyi ölçmek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullandılar. Knutson, "Geçmiş araştırmalar, beyindeki bazı alanların insanlar riskli bir seçim yapmadan hemen önce devreye girdiğini ileri sürdü" dedi.

TAHMİNLER DOĞRU ÇIKTI

Grubun ortalama beyin aktivitesine dayanarak Knutson, beyin aktivitesinin bir hisse senedinin fiyatının ne zaman tersine döneceğini veya yön değiştireceğini tahmin edebileceğini ve bu "nöro-tahminlerin" katılımcıların hangi hisse senetlerinin daha iyi performans göstereceği konusundaki tahminlerinden önemli ölçüde doğru olduğunu buldu.

KARŞI FİKİRLER VAR

Ancak, herkes beyin taramalarının daha iyi finansal tahmin yapmanın anahtarı olduğuna inanmıyor. University College London'da Karar Verme Belirsizliği Çalışmaları Merkezi Direktörü David Tuckett, “Finans piyasalarının en iyi sosyal, psikolojik ve sinirbilimsel faktörlerle anlaşıldığını düşünüyorum, ancak bu, bir kişinin doğru tahmin edebileceği anlamına gelmiyor" dedi. 

SİNİRBİLİMCİ İSTİHDAMI

Knutson, gerçek dünya tahmininin basitleştirilmiş laboratuvar senaryosundan daha karmaşık olabileceğini kabul ediyor. Bununla birlikte, gelecekte finansal kurumların bu iç görülerden bazılarını denemek ve toplamak için sinirbilimcileri istihdam edeceğine inanıyor.

Knutson, "Bunun iyi mi kötü mü olduğunu bilmiyorum, ama umarım bireyler de bu bilgilere erişebilir, çünkü bunun yapılabileceğini görüyoruz" dedi.

Araştırması işe yararsa milyarlarca dolarıyla ne yapacağına gelince, ‘’Muhtemelen insanların seçimlerini iyileştirmek için bir enstitü kurmaya çalışırdım" dedi.

(Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com