Çimento sektörüne ard arda zam yapıldı. Kömüre önce yüzde 15 sonra yüzde 22 zam yapıldı.

"TALEBİN ARTMASIYLA FİYATLAR DAHA DA YÜKSELEBİLİR"

Yücelik, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, "Küresel piyasada zaten çok yüksek olan kömür fiyatları Çin ve Hindistan'daki talebin artması ile daha da yükselebilir. Bu kısmı sektör olarak endişe ile takip ediyoruz. Hem kömür fiyatları hem de navlunlar sektörümüz için sürdürülemez noktada, bu iki konuda ülkemizin de çeşitli teşviklerle reel sektörü desteklemesi hem enflasyonla mücadele, hem de yurtdışı rekabet gücümüz için çok önemli." ifadelerini kullandı.

AVUSTRALYA'DAN KÖMÜR ALIMINA İZİN

Yücelik Çin'in kömüre tavan fiyat uygulaması ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Yücelik, "Çin'in lokal piyasada kömür fiyatları için üst limit koyması kendi enerji sektörünü ve sanayisini korumak için attığı önemli bir adım, sanayisinin ihracat gücünü ve maliyet seviyesini korumak için bu tarz bir uygulamaya gidildi. Bu konuya ek olarak Avustralya'dan uzun süreden sonra kömür alımına izin verildi" diye konuştu.

KÖMÜR FİYATLARI ARTINCA ELEKTRİK SANTRALLERİ ZARAR ETTİ

Dünyanın büyük bir bölümünü etkisi altına alan enerji krizi Çin’de de kömür fiyatlarının tırmanışa geçmesine neden olmuş, kömür ile çalışan elektrik santralleri zarar etmeye başlamıştı. Zhengzhou gösterge kömür vadelileri bu ayın başında ton başına 1.980 yuan (311 dolar) ile rekor kırarken, spot fiyatlar daha da yükseldi.