Elon Musk, Tesla'nın kripto madenciliği daha yeşil hale geldiğinde dijital para biriminde yapılan işlemlere izin vermeye devam edeceğini söyledikten sonra, Bitcoin fiyatı son üç haftanın en yüksek seviyesine ulaşarak 40 bin doların üzerine çıktı.

Elektrikli otomobil şirketinin Bitcoin’i kabul etmesiyle ilgili son yön değişikliği, Tesla'nın milyarder CEO'sunun Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatını etkileme konusundaki devam eden yeteneğini bir kez daha vurguladı.

Musk, attığı tweette, "Pozitif gelecek eğilimi olan madenciler tarafından temiz enerji kullanımının teyidi olduğunda, Tesla bitcoin işlemlerine izin vermeye devam edecek" şeklinde kaydetti. 

MUSK: YÜZDE 10’UNU SATTIM

Kripto para birimlerinin en yüksek profilli savunucularından biri olan Musk, Tesla'nın Bitcoin'in piyasayı hareket ettirmeden kolayca tasfiye edilebileceğini doğrulamak için varlıklarının yaklaşık yüzde 10'unu sattığını da söyledi.

Şubat ayında Tesla, 1.5 milyar dolarlık bitcoin satın aldığını ve bunu arabalar için bir ödeme şekli olarak kabul edeceğini açıklamıştı. Ancak kripto para biriminin üretimi, şirketin “sıfır emisyonlu bir geleceğe” yönelik misyonuyla çelişiyor.

Mayıs ayında Tesla'nın artık araba alımları için Bitcoin’i kabul etmeyeceğini ve şirketin kripto para birimindeki pozisyonunda hızlı bir geri dönüş için uzun süredir devam eden çevresel endişeleri gerekçe göstererek duyurdu. 

Bitcoin, Musk'ın Mayıs ayında attığı tweetten sonra yüzde 10'dan fazla düştü. Kripto para biriminin umut verici bir geleceği olduğuna inandığını, ancak çevreye büyük bir maliyeti olamayacağını söyledi.

‘ARJANTİN’İN KARBON AYAK İZİNE DENK’

Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacıların para biriminin enerji kullanımını ölçen bir aracı olan Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi'ne göre, tek başına Bitcoin üretmek için kullanılan enerji, Arjantin'in yıllık karbon ayak izine eşdeğerdir.

Bitcoin madenciliği son derece enerji harcar. Madenciliği yapılabilecek sınırlı sayıda bitcoin olduğu için - 21 milyon - bilgisayarlar bitcoin elde etmek için daha zor algoritmaları çözmek zorundadır. Özel donanım ve yoğun işlem gücü, bazı ülkelerde olduğu kadar çok elektrik tüketir.
(Guardian)