Madenciliğin önemli bir göstergesi olan Bitcoin madenciliği zorluğu yüzde 5 düştü. Çinli operatörlerin merkezi hükümet tarafından kapsamlı bir yasak nedeniyle milyonlarca makinenin fişini çekmeye zorlanmasından bu yana en büyük düşüş. Bitcoin madenciliği zorluğu, bir madencinin kripto para çıkarmak için ne kadar çok çalışması gerektiğini ölçer. Mayıs 2021'de Bitcoin madencilik zorluğu yaklaşık yüzde 16 düştü ve iki ay boyunca düşüşte kaldı.

SICAK HAVA DALGASI İŞLEMLERİ AKSATTI

Lone Star, düşük enerji fiyatları ve kripto madenciliği konusundaki liberal düzenlemesi sayesinde Çin'i en büyük Bitcoin madencilik merkezlerinden biri olarak tahttan indirdi. Ancak, bu yaz Teksas'taki aşırı sıcak, madencilik operasyonlarını alt üst etti. Ortam sıcaklığındaki ani bir değişiklik, madencilik makinelerine zarar vererek amortisman oranını önemli ölçüde hızlandırabilir.

Neredeyse tüm endüstriyel ölçekli madencilik operasyonları, geçen hafta sıcak hava dalgası kaynaklı bir elektrik kesintisi nedeniyle kapatıldı. Teksas'taki madencilerin çoğu, eyaletin elektrik operatörü Texas Electric Reliability Council of Texas'ın talebi üzerine makinelerini kapattı. BTIG analisti Gregory Lewis bir araştırma notunda, bazı madenciler bir kayıp almış olsa da, diğerleri bu kaybın bir kısmını telafi edebilir veya hatta güç satın alma anlaşmalarına bağlı olarak kapatarak kar elde edebilir. 

Bitcoin blok zinciri ağını enerji yoğun bilgisayarlarla güvence altına alan ve madencilerine ödül veren Bitcoin madenciliği, dijital para biriminin tarihi yükselişinin ardından milyarlarca dolarlık bir endüstri haline geldi. Diğer yandan, Bitcoin fiyatları bu yıl yüzde 50'den fazla düştüğü için sektör tökezledi.

DEV MADENCİLİK YATIRIMLARI 

Kötü hava koşulları, operasyonlarının çoğu kripto dostu güney bölgesinde olduğundan, ABD merkezli Bitcoin madencileri için en büyük zorluklardan biri haline geldi. Aynı zamanda bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya olan Georgia gibi eyaletler, madencilik operasyonlarında hızlı bir büyüme görüyor.

Madencilik şirketleri ABD genelinde on binlerce makineyi dağıtmaya devam ediyor. Kripto madenciliği devi Marathon Digital Holdings, Teksas'ta 90 megavatlık bir tesis ve Kuzey Dakota'da 110 megavatlık bir madencilik çiftliği ile yaklaşık 66 bin kule kurmayı bekliyor. Şirketin Batı Teksas'ta enerji bekleyen 68 bin kulesi daha var. Bu arada Riot Blockchain, Teksas'ta 750 megavatlık bir tesisi faaliyete geçirdikten sonra bir gigawatlık sitesini kuruyor. (Bloomberg)