Haftalık vaka sayısında düşük bir seyir yaşayan ve 'kademeli normalleşme'de öncelikli şehirlerden olan Bitlis'te vatandaşlar işsizlikten yakınıyor.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, CHP Bitlis İl Başkanlığı, kent genelinde vatandaşların siyasi nabzını ve sorunlarını ölçmek için bir araştırma yaptırdı. Anadolu Araştırma Şirketi tarafından 2 bin kişi ile yüz yüze yapılan ankette vatandaşlara “Bitlis’in en önemli sorunu nedir” diye soruldu.

Yurttaşlar, en önemli sorunun işsizlik olduğunu belirtirken onu yüzde 3.5 ekonomik sorunlar ve terör takip etti. “Hükümetin Bitlis için yeteri kadar icraat yaptığını düşünüyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 72.5’i hayır yanıtı verirken, yüzde 15.9’luk bir kesim ise memnun olduğunu dile getirdi. AKP’nin ilk seçimlerde oylarını artırıp artırmayacağının sorulması üzerine ankete katılan vatandaşların yüzde 61.3’ü düşeceğini, yüzde 10.3’ü ise artıracağını söyledi. CHP’nin oyunu artıracağını düşünenlerin oranı ise yüzde 73.2’i oldu.

“Bugün milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz” yönündeki soruya vatandaşların yüzde 39.5’i HDP yanıtı verirken, yüzde 35.3’lük kesim ise AKP yanıtı verdi. CHP ise bir önceki seçimlerde kentte yüzde 2.7 olan oy oranını yüzde 7.8’e çıkarıyor. Ankete katılanların yüzde 5’i DEVA Partisi, yüzde 4.9’u ise İYİ Parti’ye oy vereceğini söylüyor.

Anket sonuçlarını Cumhuriyet’e değerlendiren CHP Bitlis İl Başkanı Veysi Uyanık, işsizlik ve ekonomik sorunların sadece Bitlis’in değil, bölgenin temel sorunu olduğunu belirtti. “Cumhurbaşkanı, Ahlat’ta yaptırdığı kışlık saray yerine bölgede istihdamı artıracak ve işsizliğe çözüm sağlayacak bir işkolu üzerinde yatırım yapsaydı durum bu kadar vahim olmayacaktı” diyen Uyanık, “Araştırmada da görüldüğü üzere vatandaşlar bölgeye hiçbir yatırım yapılmamasından ve hizmet getirilmemesinden şikâyetçi.

19 senedir bunların Bitlis’te istihdam yaratacak hiçbir girişimleri olmadı” diye konuştu. Uyanık, CHP’ye ilginin arttığını söyleyerek ilk seçimlerde bir milletvekilliğinin yanı sıra il ve dört ilçe belediyesini almayı hedeflediklerini söyledi.