Banka stratejistleri, bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası başkanını görevden almasının ardından Türk lirasının yükseleceği tahminini kenara bıraktı ve şimdi liranın nereye gideceği konusundaki tahminler karanlıkta kaldı. Bazıları geçmiş krizleri bir rehber olarak kullanırken, diğerleri Merkez Bankası’nın para birimini desteklediğine ve takas piyasasını incelediğine dair kanıtlar arıyor.

‘’DOLAR 10 LİRA OLMAZ’’

Zorluk şu ki, Vali Şahap Kavcıoğlu fiyat istikrarı sağlama sözü vermiş olsa da, analistler muhtemelen Erdoğan'ın isteklerini yerine getireceğini ve bir noktada faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını söylüyor. 

U dönüşleri ve daha fazla kargaşa riski, para birimi tahminlerinin büyük ölçüde varsayıma dayalı olduğu anlamına geliyor. Commerzbank, dolar başına 10 lira tahmininin tamamen “sembolik” olduğunu söylüyor. Bankanın Para Birimi Stratejisi Başkanı Ulrich Leuchtmann, bu sadece "liranın giderek zayıflaması" olasılığını etiketlemenin bir yolu olduğunu söyleyerek, "Kesin bir kırılma noktası belirlemenin imkansız olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

YENİ BAŞKAN BİLİNMİYOR

SocGen’in Strateji Direktörü Phoenix Kalen, önümüzdeki aylarda liranın düşmeye devam edeceğini ve sonuçta politikacıları yüzde 20 ile yüzde 40 arasındaki bir düşüşün ardından "agresif politika eylemi" ile adım atmaya zorladığı bir senaryo öngörüyor. İkinci çeyreğin sonunda liranın dolar karşısında 9,7 olarak yüzde 18 yükseleceğini söylüyor. Wells Fargo da benzer bir adım atarak, artan politika belirsizliğinin ortasında dolar başına lira beklentilerini yıl sonuna kadar 9'a kaydırdı. 

SocGen’den Kalen, "Analistler olarak, gelecekteki politikanın şekline ilişkin olağanüstü derecede yüksek bir belirsizlikle karşı karşıyayız" diyerek Merkez Bankası’nın yeni başkanının "nispeten bilinmediğini" söyledi.