İşte Bloomberg'teki o haber...

Kamuya bağlı bir gübre üreticisi şirketi olan Gübretaş, ana şirketinin İslami bir banka kurma hedeflerini gerçekleştirmesine izin verebilecek altın rezervi keşfinden net 3 milyar dolar kar elde etmeyi planlıyor. 

Bu kazançlar, bu ayın başlarında cari fiyatlarla yaklaşık 6 milyar dolar değerinde 3,5 milyon ons altın rezervi bulduğunu duyuran Gübretaş'ın yıllık satışlarının beş katından fazla olacaktı.

Tarım Kredi olarak bilinen kooperatifin başkanı ve CEO'su Fahrettin Poyraz, madenin yüzde 75 hissesine sahip Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından dış uzmanların yardımıyla çıkarılacağını söyledi. 

Projeden gelmesi beklenen kazançların zaman çizelgesini açıklamadı.

TÜRKİYE’NİN İHTİYACIYDI

Altın, dünyadaki en büyük değerli metal tüketicilerinden biri olan Türkiye'de büyük bir iş kolu. 

Türkler, paranın değer kaybettiği ve enflasyonun düştüğü dönemlerde altını koruma olarak kullanır ve geleneksel olarak düğünlerden sünnet törenlerine kadar çeşitli olaylarda hediye eder. 

Yerel üreticilerin yurt içi talebin oldukça gerisinde kalması, lirayı zorlayan bir ithalat faturasıyla sonuçlanıyor.

ŞERİATA UYGUN FİNANSMAN

Gelirlerin dörtte üçünün, parayı ‘orta-uzun vadeli katılım bankası kurma hedefi’ doğrultusunda kullanacak olan Tarım Kredi'ye gideceğini telefonla söyledi. 

Tarım Kredi, 2018'den beri bir İslami banka kurmayı planlıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkedeki kredilerin yalnızca yaklaşık yüzde 5'ini oluşturan şeriata uygun finansman yüzdesini genişletme çabasına katıldı.

400 MİLYON DOLAR LAZIM

Altın arama sürecinin bir parçası olarak, tam adıyla Türkiye Gübre Fabrikaları A.Ş. olarak da bilinen Gübretaş, Nisan ayında bir maden birimi kurdu. 

Poyraz, Türkiye'de Söğüt kasabasında bulunan iki rezervin 1.92 milyon ons altının kanıtlanmış rezerv olduğunu, kalan 1.6 milyon ons için ise yüzde 83'lük bir getiri öngörüldüğünü söyledi. 

Gübretaş, yatırım maliyetlerinin yaklaşık 400 milyon dolar olacağını tahmin ettiğini ve yerli ve yabancı firmalarla şirketin finansman ihtiyaçları hakkında görüşmelerin önümüzdeki günlerde başlayacağını söyledi.

BİST’TE UÇTU

Gübretaş’ın keşfi açıklamasından bu yana şirketteki hisseleri yüzde 21 arttı. Hisse senedi bu yıl altı kattan fazla artarak Borsa İstanbul 100 Endeksi'nde en iyi performans gösteren ikinci hisse senedi oldu.

(Bloomberg)
Çeviri: İsmail Cömert