Yazılım, bilişim teknolojileri ve iletişim alanında faaliyet gösteren Ankara merkezli ARD Bilişim adlı şirketin Şubat 2020’de gerçekleştirilen ilk halka arzında, 4mn lira sermaye artırımı ve 3,5mn lira ortak satışı olmak üzere toplam 7,5mn lira nominal değerli payın tamamı 5,30 lira sabit fiyattan satılmıştı. 128mn liranın üzerinde 17 kattan fazla talep gelen halka arzın ardından 6 Şubat 2020’de gong ARD Bilişim için çaldı.

İki yıl önceki halka arzından bu yana yapılan ortak satışlarıyla dikkat çeken şirket bedelli sermaye artırımı kararıyla yeniden gündeme geldi.

SERMAYESİ GERİLEDİ

Şirketin ortaklık yapısı ve sermaye hareketleri incelendiğinde hakim ortak ARD Grup Holding’in sermayedeki payının Şubat 2020’de yüzde 65,91 iken kademeli olarak düşerek Haziran 2021’de yüzde 38,18’e, Ağustos 2021’de yüzde 25,13 seviyesine kadar geriliyor.

2021 sonuna doğru 23,88mn lira mevcut sermayesini iç kaynaklardan karşılanarak 146,13mn lira bedelsiz artırarak (yüzde  612 bedelsiz oranı) 170mn liraya çıkartıyor. Şirketin kayıtlı sermaye tavanı bu ay Şubat 2022’de 80mn liradan 500mn liraya yükseltildi. 07.02.2022 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında çıkarılmış sermayenin 170mn liradan 330mn liraya bedelli sermaye artırımı (yüzde 194) ile 500mn lira seviyesine çıkartılması kararı alındığı açıklandı.

Pay sayısının bedelsiz sermaye artırımı ile yaklaşık yedi katına çıkarılmasından kısa bir süre sonra Şubat 2022 başında alınan bedelli sermaye artırımı kararı, yatırımcının gözünde bedelsizin daha fazla fon çekme amacıyla yapıldığı izlenimi uyandırdı. Zira ortak satışlarının ardından yüzde 25’lik sınırlı paya sahip hâkim ortağın küçük yatırımcının elindeki payı artırması, bedelsiz sermaye artırımları ile pay sayısının artırılması ve ardından gelen bedelli sermaye artırımı kararının yatırımcıyı ürkütmesi beklenmesi gereken bir sonuç.

YÜZDE 900 YÜKSELİŞ

Fiyat hareketlerine göz atmak gerekirse; şirket hisselerinde halka arzdan bu yana yüzde 900’ün üzerinde bir yükseliş söz konusu. Yükselişin önemli kısmının Şubat 2021’e kadar kademeli yükselişlerle yaşandığı, ardından kazançlarla kayıplar arasında dalgalandığı görülüyor.

Piyasa kapandıktan sonra bedelli sermaye artırımı kararının açıklandığı 7 Şubat 2022 günü, hissede yüzde 3,89’luk sert düşüşün ardından devre kesici çalışırken aynı gün BIST100 Endeksi’nde yüzde 2,77 yükseliş yaşandı.

TABAN FİYATTAN BAŞLADI

Bedelli kararının açıklanmasının ardından hisse ilk işlem gününe (dün) taban fiyattan (7,80 lira) başladı. Hisse bugün de taban yaparak 7.02 fiyatını gördü. Kapanış itibarıyla taban fiyattan 1,6 milyon lot satış olup 15 milyon lotun üzerinde satış emri beklemede idi. Bugün yine hissenin taban fiyattan (7,02 lira) açıldığını ve 15 milyon lotun üzerinde satış emrinin beklediği görülmekte.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Bedelli sermaye artırımı kararının ardından yatırımcılardan gelen olumsuz tepkiler hem televizyon kanallarına hem de sosyal medyada geniş yankı buldu. Zira yatırımcıdan toplanacak fonun finansal teknoloji yatırımları, Ar-Ge harcamaları ve işletme sermayesi ihtiyacının karşılanması için kullanılacağı ifade edilen KAP açıklaması yatırımcı tarafında tatmin edici bulunmadı. ARD Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Arda Ödemiş, dün öğle sonrasında katıldığı televizyon yayınında “2022 yılında hedeflenen yatırımların finansman ihtiyacını” işaret etse de yatırımcı tarafında karşılık bulamadı.

'PANİK NORMAL'

Halka arzında sermaye artırımı ve ortak satışı kabaca yarı yarıya, halka açıklık oranı yüzde 35 civarında olup iki yıl sonrasında fiili dolaşım oranı yüzde 75 civarına yükselen bir şirket söz konusu olunca bedelli kararının yatırımcı tarafında paniğe neden olması anlaşılabilir oluyor. Kârlı ve nakit üretme kabiliyetine sahip, likidite sıkıntısı çekmeyen bir şirketin sermaye ihtiyacını karşılamak için iç kaynaklar yerine neden borsaya yöneldiği sorusu da cabası.

Bedelli sermaye artırımı ile ilgili süreçte gözler SPK kararında olacak.