İlaca yüzde 20 zam geleceğinin duyulmasının ardından birçok ilden bazı ilaçların bulunamadığı şikayet edilmişti. Bu ilaçlar arasında son derece hayati olan kalp, tansiyon ve diyabet ilaçları da bulunuyordu...

Egedesonsöz haber sitesinde yer alan haberde, son beş yıldır olduğu gibi bu yıl da yüzde 20'lik zammın alenen çok önceden duyurulduğunu, o anda kalp, tansiyon ve diyabet hastalarının kullandığı bazı ilaçların piyasada bulunmaz hale geldiğini belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, "Bu yöntem kesinlikle değişmeli. Yıl içerisinde yüzde 2'lik, 3'lük periyodik zamlar yapılmalı ki, hastalarımız ilaçsız kalmasın. Zamlı tarife uygulanmaya başladı, ertesi gün o ilaçların hepsi ortaya çıktı" ifadesini kullandı.

BEŞ YILDIR AYNI

İlaca yapılacak zammın, yasal bir süreçte olduğunu hatırlatan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, "İlaca yapılacak zam duyulduktan sonra, vatandaşta tedirginlik başlar. Çünkü her yıl olduğu gibi, bu yıl da önemle kullanılması elzem ilaçlar, üretimin azaltılmasından mıdır, depolarda mı tutuldu, bilemiyoruz, piyasaya verilmedi. Fakat zamlı tarifeye geçilir geçilmez, hepsi ortaya çıktı" açıklamasında bulundu. Bunların artık engellenmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Sayılkan, şu değerlendirmede bulundu:
"İlaç zammını devlet belirler. Fiyat kararnamesine bakarsanız, zammın yüzde 26.5 olması lazım. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle bu oran yüzde 20'de tutuldu. İlaca Ocak ayının 20'sine kadar zam yapılıyor. Bunu hepimiz biliyoruz elbette. İlaç sektörünün paydaşları da vatandaşlar da biliyor. Bu durumda Aralık ayından başlayarak tüm ilaçların piyasadan çekilmesi durumuyla karşılaşmaya başlıyoruz. Yine aynısını yaşadık. Zamlı tarifeye geçildikten hemen sonra ilaçların ortaya çıkması da manidardır. Bunun önüne geçmek lazım."
 
"BU SORUNA ARTIK BİR SON VERİLMELİ"

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Piyasadan kaybolan ilaçlar, bir gün sonra, en geç 48 saat sonra eczanelerimize gelmeye başladı. Fakat döviz kurundan dolayı geçmişte de bulunmayan ilaçlar vardı. Çünkü 2020 yılında euro kuru, 3 lira 81 kuruşa sabitlenmişti. 2021 yılı için bu rakam, 4 lira 57 kuruşa çıkarıldı. Oysa euro, 8.5 lira. Arada 4 lira fark var. Gen tedavisinde kullanılan, kanser hastalarına verilen ithal ilaçlar, sabit kurun yükseltilmiş olmasına rağmen yine de gelmez. Çünkü arada büyük bir fark var. Aklımızın almadığı bir şey daha var. Madem tüm ilaçlar zamlanacaktı, neden bazı ilaçlar piyasadan çekildi? Bu soruna artık son vermek lazım."