İstihdamda en güçlü bölgesi ile en zayıf bölgesi arasındaki fark 19 puanı aşan Türkiye’yi eşitsizlikte İtalya, Yunanistan, Avusturya ve İspanya takip ediyor. Türkiye’de Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da işsizlik oranı TÜİK rakamları ile bile yüzde 25’i buluyor.

GENÇ İŞ GÜCÜ EN AĞIR YARAYI ALACAK KESİM

OECD’nin Covid-19’un istihdam piyasalarına etkisini ele aldığı raporda, pandemi nedeniyle tüm dünyada istihdamın yüzde 15 ila yüzde 35’inin risk altında olduğu belirtildi. Rapora göre özellikle turizm destinasyonları ve büyük şehirler ağır risk taşıyor. OECD bölgesinin ağırlıkla kırsal kesim olan yüzde 30’unda son 10 yılda işgücünün daraldığını vurgulayan raporda, “Yetenekleri az olan, düşük gelirli çalışanlar ve genç işgücü Covid-19 pandemisinden en ağır yarayı alan kesim olacak. Bu kesime pandeminin uzun vadeli korkutucu bir etki bırakması bekleniyor” denildi.

Raporda okulların ve bakım merkezlerinin karantina nedeniyle kapalı olmasının kadınlar üzerinde uzun vadeli kalıcı işsizlik yönünde olumsuz etkisi olacağı da vurgulandı.