Uluslararası Şeffaflık Örgütü, OECD Rüşvetin Önlenmesi Sözleşmesi’ne uyumu ölçen 2020 ilerleme raporu Yolsuzluğun İhracı (Exporting Corruption) yayınladı.

Buna göre Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sözleşmeyle ilgili yasaları "az uygulayan/hiç uygulamayan" kategorisinde yer aldı.

SÖZ SAHİBİ ÜLKELER AKTİF VEYA ORTA SINIFTA

Raporda, global ihracatta söz sahibi 13 ülkenin rüşvet veren şirketlere karşı aktif olarak veya orta seviyede yaptırım uyguladığı belirtilirken orta ölçekli 34 ülkede ise yolsuzluğun ihracına karşı sınırlı veya az ya da hiçbir yaptırım uygulamıyor.

Raporda ayrıca, 2018’den bu yana yolsuzluğun ihracına karşı uygulanan hukuki yaptırımlar kayda değer şekilde azaldığı vurgulandı.

YALNICA 4 ÜLKE AKTİF

2020’de 47 ülkeden yalnızca dördü yolsuzluğun ihracına karşı hukuki yaptırımları aktif uygulayanlar kategorisinde yer aldı.

2018-2020 arasında Fransa, İspanya, Danimarka, Kolombiya, Slovenya ve Estronya’dan oluşan 6 ülke gelişme katederek önceki döneme göre üst seviyelere çıktı. Almanya, İtalya, Norveç ve Macaristan ise düşüş kaydetti.

TÜRKİYE RAPORDA NEREDE?

Türkiye, 2018 raporuna göre yerinde saydı. Küresel ihracatın yüzde 0,9’unu gerçekleştiren Türkiye, yurt dışında rüşvet veren şirketlere karşı yalnızca 1 soruşturma başlattı; yaptırım uygulanan dava olmadı. Bu nedenle bu yıl da, hukuki yaptırım “az uygulayan/hiç uygulamayan” kategorisinde yer aldı.