CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, Ziraat Bankası’nın Turkcell’in Virgin Adası’nda kurulan şirketine verdiği 1 milyar 636 milyon 770 bin 735 dolarlık kredinin ödenemeyecek duruma düştüğünü savundu.

Yavuzyılmaz “Krediyi veren Ziraat Bankası’nın genel müdürü, aynı zamandan Turkcell’in de şu anda yönetim kurulu üyesi. Turkcell’in yüzde 26,2 hissedarı olan Türkiye Varlık Fonu’nun yönetiminde” iddiasında bulundu.

Sayıştay'ın Ziraat Bankası 2019 Yılı Denetim Raporu’nda yer alan tespitini de hatırlatan CHP'li vekil Ziraat Bankası’nın vergi cenneti olarak görülen bir şirkete verdiği 1 milyar 636 milyon 770 bin 735 dolarlık kredi verdiğini ve bu 
şirketin yüzde 100’nün Turkcell’in olduğunu duyurdu.

Yavuzyılmaz şunları söyledi;

*Turkcell, Virgin Adası’ndaki şirketi üzerinden 3 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeli bu krediyi Ziraat Bankası’ndan almıştır ancak ilk taksitinden itibaren ödeyememiştir

*Krediyi veren Ziraat Bankası, krediyi alan Turkcell’in vergi cenneti Virgin Adası’ndaki şirketi. Krediyi veren Ziraat Bankası’nın genel müdürü, aynı zamandan Turkcell’in de şu anda yönetim kurulu üyesi. Turkcell’in yüzde 26,2 hissedarı olan Türkiye Varlık Fonu’nun yönetiminde.

*Söz konusu kredi, kullandırıldığı tarihteki mevzuat, Bankamız uygulamaları, piyasa koşulları ve genel bankacılık teamülleri çerçevesinde tahsis edilmiş ve ülkemizin önemli varlıklarından olan Turkcell’deki Türk hissedarlığının korunması amacıyla kullandırılmıştır.Şirketin çok uluslu ortaklık yapısı gereği ilgili tarihte çeşitli ülkelerde devam eden karmaşık davalar zincirinin çözülmesi ve hissedarlar arası uyuşmazlıkların giderilmesi ile kredinin geri ödenmesine ilişkin akışın sağlanabileceği öngörülmüştür. Kredinin kullandırıldığı tarihten itibaren hissedarlık yapısının güçlendirilerek, hissedarlar arası uyuşmazlıkların giderilmesinde yol alınmış, bunun sonucunda etkin yönetim yapısının tesisi ile ilgili kredi, Ekim 2020 tarihinde tahsil edilmiştir.