"İktidarın 2017’den bu yana giderek genişleyip yaygınlaşan kripto paralar ve kripto borsalarıyla ilgili olarak yasal altyapıyı kurmakta yıllardır gösterdiği göz yumma ve ihmal politikası, adeta göz göre göre geliyorum diyen büyük vurgunlara, mağduriyetlere zemin hazırladı"
diyen CHP İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak şu tespitlerde bulundu:

*Türkiye’de yarısına yakını ‘merdiven altı’ 40 dolayında şirketin aracılık faaliyeti ve ödeme sistemleri işlemleri yürüttüğü kripto para borsası kuruluşlarından Thodex’te patlak veren vurgun skandalı, milletvekillerimizin ve diğer muhalefet partilerinin yıllardır yaptığı uyarıları duymazlıktan gelen, bu alanı vurgunculara teslim eden iktidarın görev ve sorumluluğunu yerine getirmemesinin sonucudur. 

*391 bini aktif toplam 700 bin yatırımcısı olduğu açıklanan Thodex’in kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolar dolayında kripto varlığın yer aldığı hesapları boşaltarak ‘soğuk cüzdan’ ile yurt dışına kaçırmasından sonra uyanan iktidar, şimdi bu kişinin yakalanması ve iadesi için

*Thodex CEO’su Özer’in ülkücü suç organizasyonu lideri Sedat Peker ile bağlantılı olduğu iddiaları medyada yaygın bir şekilde yer alıyor. Kısa süre önce Peker Grubu’na yönelik olarak başlatılan operasyonlar, mal varlıklarına ve banka hesaplarına el konulması göz önünde bulundurulduğunda Thodex vurgunuyla Peker operasyonunun örtüştüğü kanısı güçleniyor.

*O zaman da akla iktidarın neden bu konuda daha erken önlem almadığı ve işin bu noktaya varmasına göz yumduğu sorusu geliyor.

SEDAT PEKER DETAYI

*Fatih Özer’in Arnavutluk’a kaçması dikkate alındığında Sedat Peker’in de bir yılı aşkın süreden bu yana yurt dışında olması, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Kosova, Karadağ arasında mekik dokuması, sahte kimlik ve pasaportlarla dolaştığının ortaya çıkması kripto borsası vurgununda bir işbirliği ihtimalini işaret ediyor.
2018’de benzer şekilde Turcoin kripto para borsası şirketi binlerce kişiyi yaklaşık 1 milyar dolar dolandırmasına karşılık iktidar önlem almadı. 

*Turcoin sahipleri tutuklanırken, kripto borsalarına düzenleme ve yasal altyapı oluşturma, denetim, lisans, sermaye yeterliliği vb. kriterler getirmek iktidarın aklına gelmedi. Ya da bilerek bu alanda boşluk bırakıldı. Her ne kadar her ikisi de tanımadıklarını söyleseler de Thodex CEO’su 20’li yaşlardaki bir gencin hem

*İçişleri Bakanı hem de Dışişleri Bakanıyla makamında pozlarının olması, bir süre önce patlak veren pudra şeker müptelası AK Partili büro memuru gencin AK Parti üst yönetimi ve bakanlarla pozlarıyla benzerlikler içeriyor. 

*Turcoin’den önce de yine dijital oyunlar üzerinden 2016’da Çiftlik Bank vurgunu yaşandı. Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın on binlerce kişiyi 1,5 milyar dolar dolandırarak yurt dışına kaçtı.

*Her gün başka bir ülkeden sosyal medyada sefahat içindeki yaşam pozlarını paylaşıyor. Interpol’ün kırmızı bültenine rağmen 5 yıldır yakalanamadı. Kanımca iktidar yaklaşan felaketi sezdiği ve siyasi sorumluluğun kendisine ait olduğu endişesiyle Merkez Bankası’na alelacele 16 Nisan’da gece yarısı resmi gazetede bir kripto para yönetmeliği yayınlattı ve kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılmasını yasakladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da kripto
varlıkların vergilendirilmesi için çalışma başlattığı açıklandı. 

*Bir gecede yüzlerce maddelik torba yasa tekliflerini meclisten geçiren, her gün yeni bir Cumhurbaşkanı kararıyla Merkez Bankası başkanlarını, bakanları değiştiren, bakanlıkları bölüp birleştiren, sahillerdeki kıymetli arazileri, ormanları ranta açan, acil kamulaştırma kararları çıkartan CB Erdoğan, 2018’den bu yana neden kripto para piyasaları ve borsaları için bir karar yayınlamadı ya da adım atmadı?

*2 milyar dolarlık vurgundan sonra, şimdi Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanları ekran ekran gezip, yakında kripto piyasaları için Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK), Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çok kapsamlı düzenlemeler yapacağını anlatıyorlar.

*Yıllardır iktidarın ihmali ve bilerek göz yummasından kaynaklı yasal altyapı boşluğundan ötürü, herhangi bir kripto para borsası kuruluşunda lisans, sermaye koşulu, faaliyet izni, SPK ya da Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’na (BDDK) kayıt zorunluluğu gibi bir koşul yok. Thodex mağdurlarının avukatları yaptıkları açıklamalarda iktidarın patlak vermesi ihtimali artan vurgunlara karşı adeta ‘kulağının üzerine yattığını’ söylüyorlar. Bakkal açmakla kripto para borsası açmanın hiçbir farkı olmadığını ifade ediyorlar.

*Bu konuda yayınlanan bazı istatistiki verilere göre, ülkemizde halen faal durumdaki 40 kripto para borsası kuruluşunda 5 milyonun üstünde kişinin yatırım-alım-satım-işlem yapması söz konusu. Özellikle küçük tasarruf sahiplerinin sadece yurt içi değil yurt dışındaki kripto borsalarda da hesaplarının olduğu, işlem yapıldığı, dolayısıyla bu alanda yurt dışı risklerin de olduğu ortaya çıkıyor. Bu kripto borsalardaki hesapların 6,5 milyar dolar bulduğu, işlem hacminin ise son bir yılda on kat artarak 10-12 milyar dolar arasına yükseldiği anlaşılıyor.

*Kripto para borsalarının işlem hacimlerini derleyerek istatistik verileri yayınlayan Coinmarketcap’ın yayınladığı verilerle 17 Nisan’da düşük fiyattan müşterilerine Dogecoin dağıtma kampanyası başlatan Thodex’in bir gündeki işlem hacmiyle 540 bin dolar topladığı belirtiliyor.

*19 Nisan’dan itibaren Thodex web sitesi kapatıldı ve Dogecoin işlemleriyle ilgili aksaklığın giderilmesi amacıyla sitenin onarıma alındığı duyurusu sitede yer aldı. Yani planlı ve organize bir vurgun yapıldığı, SPK’nın, MASAK’ın, Emniyet
Mali Suçlar ve Siber Suçlar birimlerinin bunu görmediği, fark etmediği büyük bir ihmalin yaşandığı açığa çıkıyor.

*İktidar medyasının ekranlarında, televizyonlarında sıkça boy gösterdiği, parlatıldığı ortaya çıkan Thodex CEO’su Özer, katıldığı programlarda açık şekilde tüm hesapların kontrolünün ve şifrelerinin kendisinde olduğunu, sadece kendisinin bu hesaplardaki paraları hesapları bir dijital ‘soğuk hesap cüzdanına’ aktararak dilediği yere gidebileceğini, dilediği şekilde nakde çevirebileceğini uzun uzun anlatıyor.

*Şimdi iktidara yakın o TV kanalları Thodex CEO’su ile yaptıkları programların görüntülerini apar topar televizyon arşivlerinden kaldırdılar. Neden?

*Faruk Fatih Özer yakalanarak Türkiye’ye iade edilse de, hesapların içi boşaltılmışsa, mağdurların yatırımlarını, paralarını geri alabilmeleri herhangi bir yasal düzenlemenin olmadığı mevcut koşullarda mümkün görünmüyor.

*Bankacılıktaki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) benzeri bir sigorta sistemi olmadığı için mağdurlar ancak Özer’in malvarlığı ve banka hesapları üzerine icra-haciz davaları açarak paralarını tahsil etmek için sıraya girecek.

*MASAK hesapları ve mal varlığını bloke etti ancak muhtemelen banka hesapları boşaltılarak, üzerindeki mal varlıkları da başka kişilere devredilmiş olabilir. Bu durumda ise mağdurların alacaklarını tahsil etmesi hiçbir şekilde mümkün
olamayacak. Yıllar sürecek alacak davaları, Özer’in iadesi ve yargılanarak hapsedilmesi de yüz binlerce mağdurun yitirdiği 2 milyar dolarını geri getirmeyecek.

*Bu vurgun skandalının tüm siyasi ve mali sorumluluğu, görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen, yıllardır tüm uyarıları duymazlıktan gelen, gerekli yasal ve hukuki altyapıyı hazırlamakta ciddi ihmali olan iktidarın ve Cumhurbaşkanı
Erdoğan’ın üzerindedir.