İstanbul Silivri’de arsa rayiç değeri de çok yüksek olduğu belirtilen 172 bin metrekarelik arsanın Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a ait Maxicells İlaç Sanayi Anonim Şirketi’ne münferit yatırım yeri olarak tahsis edilmesine tepkiler sürüyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 19 Mayıs 2017’de Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan protokole dayanılarak yerli ve milli kan ürünü üretimi için yapılan ihale için 18 firmayla başlayan müzakere sürecinin şeffaf olmayan bir yöntemle Sancak’ın Maxicells’ine verildiğini anımsattı. 

Özel şunları söyledi: 

*Bu süreçte Avrupa’da üç ay miadı kalmış kan ürünlerini bedavaya ülkeye sokup, yüzde 1800 karlarla hastalara ve eczanelere fatura ettiler. Bu ihale onlara Türkiye’de 5 tane kan toplama merkezi kurmaları, 5 yıl içinde devletten aldıkları arazide kan ürünü üretmeleri için verilmişken, aradan geçen süre zarfında hiçbir faaliyete başlanmamış hiçbir çivi çakılmamıştı. 
*Görülmemiş bir karlılıkla yandaş bir işadamına verilen bu ihalede bugün gelinen noktada hiçbir sözünü tutmayan bir şirkete ceza verilmesi gerekirken bir de üstüne 172 bin metrekarelik bir arsanın tahsis edilmesi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmeyen bir şirkete karşı devlet tüm yükümlülüklerini fazlasıyla yerine getirmektedir.

FOTO:DHA - Özgür Özel, arsa tahsisine sert tepki gösterdi.

“TIPKI TANK PALET FABRİKASI’NDA OLDUĞU GİBİ”

Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na soru önergesi de verdiğini belirten Özel, açıklamasını şöyle tamamladı:

*Türkiye’nin imtiyazlı tek kan ürünü satıcısı haline gelen Maxicells A.Ş.’ye tüm şirketlerin teknolojik bilgileri de teslim edilmiş ve çok stratejik bir konuda yeni bir istismar alanı yaratılmıştır. Devlet eliyle dünyadaki en ucuz kan ürünlerini bulup, istediği fiyattan satan bir tekel yaratılmıştır. Sancak ailesine Tank Palet Fabrikası kadar stratejik bir meselede yine büyük imtiyazlar verilmektedir. 

*İktidar partisinin devletin tüm imkanlarını kendisine yakın işadamları için seferber ettiği bir dönemi yaşamaktayız. Ayrıca tüm sektörce de bilindiği biçimiyle şu an ilgili şirket bu yatırımı yapabilecek kapasiteye sahip değildir. Tıpkı Tank Palet Fabrikası’nda olduğu gibi yerli ve milli kan ürünü yapılacak diye, bu kadar stratejik bir konuda yine Katarlı bir şirketin buraya ortak edilme olasılığı herkesi düşündürmektedir.

ALTAY: BU MİLLETİN YÜZÜNE NASIL BAKACAKSINIZ?

CHP Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Engin Altay da konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. 

Altay Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararını paylaşarak, “Erdoğan, kendisine ilahi aşkla bağlı olduğunu, hatta ailesini feda edebileceğini söyleyen Ethem Sancak'a karşılıksız kalmıyor, verdikçe veriyor. Önce Tank Palet peşkeşi şimdi de Silivri'de 172 bin metrekare arsa. Bu milletin yüzüne nasıl bakacaksınız?” ifadelerini kullandı.


NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla eski medya patronu, iş insanı Ak Partili Ethem Sancak'ın yeğeni Murat Sancak'a ait şirkete İstanbul'da 172 bin metrekarelik arsa tahsis edilmişti.

"ANAM BABAM FEDA OLSUN..."

Star Grubu'nun eski sahibi Ethem Sancak, şirketlerinde yeğeni Murat Sancak'ı da üst düzey yönetici yapmıştı.

Erdoğan'a yakın isimlerden birisi olarak bilinen Ethem Sancak, 2015 yılında yaptığı "Bir Arap atasözü der ki ‘Sana anam babam feda olsun’ ben de Erdoğan için diyorum ki ona; anam, babam, eşim çocuklarım feda olsun” sözleriyle kamuoyunun gündemine gelmişti.