Pandemi sonrası 'yeni normal'le birlikte kahvehaneler açılmış ancak oyun oynanması yasaklanmıştı. Aradan geçen süre içerisinde düğünlere dahi izin çıkarken oyun oynanmasıyla ilgili bir adım atılmadı. Geçtiğimiz haftalarda da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu sorunu dillendirmişti. Ancak geçen süre içerisinde yine bir adım atılmadı ve 'kredi tehlikesi' de kapıya dayanmış oldu. Esnaf pandemiden dolayı çektiği kredileri bu aydan itibaren ödemeye başlayacak. Ancak ne elde var ne de cepte.

''ELİNİZİ NEREYE ATSANIZ BİR SORUN VAR''

Ataşehir İçerenköy'de kahveci esnafını ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, burada esnafın dert ve sıkıntılarını dinledi. Sık sık esnaf kuruluşları ziyaretleri gerçekleştiren Tekin, kahveciler üzerindeki sorunlar için de hükumete kredilerin 1 yıl ertelenmesi çağrısında bulundu. Polemik Haber'e konuşan Tekin, sadece kahveci esnafının değil, kantinci, mobilyacı, servisçi ve kırtasiyecilerin de olduğu birçok meslek grubunun bu tür sorunlar yaşadığına dikkat çekti. Tekin, konuşmasının devamında,''Kahveci esnafımız 'siyasetçileri almıyoruz' diyerek bir protesto başlattı. Beni de dertlerini dinlemem için yanlarına çağırdılar. Sadece kahveci esnafı değil, birçok meslek grubundan vatandaş zor günler geçiriyor'' ifadelerini kullandı.

FAİZSİZ 1 YIL ERTELEME TALEBİ

Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

''Zaten Türkiye'de elinize nereye atarsanız ciddi bir sorun var. Kaldı ki iş yapamayan esnaf, bir de daha önce kira, elektrik, su ve diğer ihtiyaçları için kredisini ödemek durumunda kalacak. Esnafın 6 ay önce aldığı kredi; herhangi bir gelir olamadan nasıl ödenecek? Ödeme şansları yok. O yüzden hükumetin derhal ve acil olarak borçları faizsiz olarak 1 yıl ertelemesi gerekiyor. Çünkü elektrik faturasını dahi ödemekte zorlanan esnaf, bankaya kredi borcunu nasıl ödeyecek?'' 

KAHVAHANELERE SİYASETÇİ ALINMIYOR

Kahveci esnafı, zor durumda olmaları ve seslerinin duyulmamasından dolayı bir protesto başlattı. Buna göre hiçbir siyasetçiyi kahvehanelerine almayacak esnaf, ancak sorunalrına çözüm bulunursa kapılarını açacak.

''BATIYORUZ DEMİYORUZ BATTIK''

Tekin'in ziyaretini gerçekleştirdiği esnaflardan Murat kredi sorununun çözülmesi gerektiğine vurgu yaparken ''Günde 10-15 çay satarak bu değirmeni döndüremiyoruz, 100 çay dahi satsak bu değirmen dönmez. Artık battık demiyoruz, battık!'' ifadelerini kullandı.

''PANDEMİ BİR TEK BİZE Mİ VAR?''

Esnaf sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'de 700 bine yakın kahveci var; aileleriyle birlikte milyonlara tekabül ediyor. Ayrıca kira, elektrik, su, vergi, stopaj; toptancı, perakendeci, çaycı, meşrubatçı gibi giderlerin yanında oyun yasağı var. Açılmaması bundan daha iyi olurdu, keşke açılmasaydı. Oteller, AVM'ler ve hamamlar açıldı ama kahvehanelerde oyun yasağı devam ediyor. Pandemi sadece bize mi var? Kahvecilerin ailesi; çocuğu yok mu?'' diyerek isyanını dile getirdi.

ÖZEL | POLEMİK HABER: DENİZ ÇAĞIL