AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'ın TV 5'de katıldığı programda, çiftçilerin içerisinde bulunduğu durumu 'İphone kullanıyorlar'la özetlemesi polemik konusu oldu.

Ünal programda yaptığı analizde  "2018 yılı Haziran seçimlerinde Kahramanmaraş'ta bir delikanlı geldi. 'Bizi mahvettiniz, bizi öldürdünüz. Çiftçi şu durumda' dedi. Üzerinde beyaz bir gömlek cebinde ıphone bir telefon vardı. Dedim ki, telefonu alabilir miyim?  Telefon Iphone 6. ' Telefonu kaça aldın?' dedim. '4 bin 500 lira' dedi. Kaç taksite aldın? '24 taksit' dedi. 'Ayda kaç lira ödüyorsun buna' dedim. 'Ayda 450 lira ödüyorum' dedi. Senin ayda 450 lira bu telefona ödeyebilmen demek bizim kaynaklarımızı, becerimizi kullanmamız demek" diye konuştu.

MAHİR ÜNAL'A TEPKİLER

Mahir Ünal'ın bu sözleri önce sosyal medyada ardından çiftçiler arasında tartışma konusu oldu.

ANKA'ya konuşan İzmir Kirazlıdan çiftçi Mehmet Kani şunları söyledi: 

*Nasıl ödenecek bu borçlar anlamıyoruz. Mahir Ünal'ın dediği gibi çiftçinin ancak güzel bir telefonu olmaz. Güzel bir traktörü olmaz. Çiftçinin ancak bol bol borcu olur. Tarım Krediye borcu olur. ziraat Bankası'na borcu olur. Mazotçuya borcu olur . Yemciye borcu olur. (elindeki tuşlu telefonu göstererek)  çiftçinin ancak tuşlu telefonu olur. Çiftçinin elektrik borcu olur. Çiftçinin patatesi tarlada kalır, çürümeye terkedilir. Depoya korsa terörist olur.

Ardahan'lı çiftçi ailesinin çocuğu olan 16 yaşındaki Dilan Saltaş ise, "Sayın Bakanım siz çiftçinin elindeki telefonun markasına bakacağınız yerine, şu faizlere baksanız. Bugün bir ineğimiz öldü bizim. Siz telefonun markasına değil. O telefonu hangi zorluklarla aldığına bakın önce"  diye tepkisini dile getirdi.

"ZIVANADAN ÇIKMIŞ"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de o sözlere sert tepki göstererek, "Siyasetin gelmiş geçmiş en yetenekli bukalemunu Mahir Ünal öyle zıvanadan çıkmış ki çiftçinin cebindeki telefona bile göz dikmiş. Eski de olsa akıllı telefonu varsa hiç konuşmasın çiftçi. Kredisini ödeyemeyen, traktörünü haczettiğiniz çaresiz çiftçi, kan ağlıyor kan" ifadelerine yer verdi.

TEPKİLERE YANIT VERDİ: "TARIMSAL ÜRETİMDE GELDİĞİMİZ NOKTAYI VURGULAMAK İSTEDİM"

Mahir Ünal, tepkiler üzerine daha sonra sosyal medyadan yaptığı açıklamasında, "Bugün Türkiye’nin tarımsal üretimde geldiği noktayı vurgulamak ve en üçra dağ köylerimizde bile internet ve akıllı telefon kullanımı olduğunu belirtmek için verdiğim örneği çiftçilerimize karşı bir söylenmiş gibi sunmanız zavallıca yapılmış bir hakikat suikastidir" dedi. Ünal açıklamasında veriler de paylaşarak şöyle devam etti:

*Daha önce tarımsal hasılada Avrupa’da 4. sıradayken, 2005’ten beri Avrupa’nın 1. sırasındayız. Tarımsal hasılamız 4 kattan fazla arttı. 2002'de 1,8 milyar lira olan tarımsal destek miktarı, yaklaşık 12 kat artışla 2020’de 22 milyar liraya çıktı. Tarımsal hasılamız son 2 yılda yüzde 47 artışla 277 milyar 5 milyon liraya ulaştı. Son 18 yılda çiftçimize toplam 310 milyar lira tarımsal destek ödemesi yaptık. Son 18 yılda tarımsal ihracatımız; 5 kat artışla 3,7 milyar dolardan, 18 milyar dolara yükseldi.