TBMM'de yapılandırma yasasına çiftçi borçları dahil edilmeyince çiftçiler isyan etti.

Tarlaları, traktörleri, hayvanları haczedilen çiftçiler, geçen hafta Ankara'da eylem yapmak istemiş ancak buna müsade edilmemişti.

Çiftçiler bu kez Kayseri'de toplaraka seslerini duyurmaya çalıştılar.

 

Kayseri, Sivas, Nevşehir, Yozgat, Niğde, Amasya, Malatya gibi farklı illerden gelen çiftçiler Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda kürsü kurarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi. 

Çiftçilere CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da destek verdi.

Eylem sırasında meydanda, “Çiftçinin karnını yarmışlar kırk tane gelecek yıl çıkmış. Elleri nasır tutan çiftçilerimizi küstürmeyin sayın Cumhurbaşkanımız” yazılı pankartlar açıldı. 

Eylemde çiftçiler adına konuşan Kayseri Bünyanlı patates üreticisi çiftçi Mehmet Yakut şunları söyledi;

*Çiftçinin borcunun ödenmesinin şartları, yapılandırmadan, borçların ertelenmesinden geçmez. Devlet, benim veya sizlerin borçlarını yapılandırsa, ne yapabiliriz? Seneye ödeme imkânımız yok. Şimdiye kadar bu devlet bizim ürettiğimiz mahsulü soyuyor. Ucuza aldığından biz bu duruma düştük.  Benim elimde şu an 1500 ton patates var. Tüccarı çiftçinin başına musallat edersen, bugün patatesin kilosunu bin liraya ben üretiyorum 600 liraya alıcı yok. Ben de çöktüm.

*1.5 milyon benim de borcum var, kime var? Tefeciye borcum var. Biz çiftçiler hep tefecilere bulaştık arkadaşlar. Sadece bizim kooperatife olan borcumuz ertelenmeyle bu çiftçinin bütün borçlarını silse dahi ayakta duramaz.  Buna çözüm fiyat istikrarı olacak. Benim ürettiğim malı tarlada değerinden alacak… Ben 10 kuruşa razıyım yeter ya…  Dört tane çocuğumla çalışıyorum. İşçi bile çalıştırmıyorum evime ekmek bulamıyorum. Aynı zamanda AK Partinin ilçe belediye meclis üyeliğini yaptım.

Amasya’dan gelen çiftçi Ömer Sarı da ise 

“İstediğimiz şey Cumhurbaşkanı’mızın iki dudağının arasında. Bize, ‘Çiftçiler size de bir yapılandırma yaptık’ dese biz de güzelce gideriz işimizin başına… Herkes domatesini diker, buğdayını eker, ineğine bakar, malına bakar, doğru mu? 50 yaşındayım bu zamana kadar çiftçilerin sokağa dökülüp de ‘açım’ diye bağırdığını duymadım. Biz sokaklar da bu eylemleri yapmaya utanıyoruz ya… Bu torba yasadan çiftçiler de neden çıkarıldı şaşırdık yani…” diye konuştu.

“DÖRDÜNCÜ MAAŞINI ALMAK İÇİN BU KOLTUKTALAR”

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise yasa gereği tarım ekipmanlarının haczedilemeyeceğine dikkat çekti. Arık, “Ama Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçinin traktörlerini haczediyor. Tarım Kredi’nin başında eski bir AK Parti Milletvekili bulunmaktadır. Bunlar çiftçilerin sorunlarını çözmek için bu koltukta değiller 3’üncü hatta 4’üncü maaşlarını almak için bu koltuklardalar” dedi.