Adana’nın Sarıçam ilçesinde ziyaret ettiği köylerde esnaf, çiftçi ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Şevkin, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle çiftçinin tarımdan uzaklaştırıldığını söyledi.

Türkiye’nin her alanda büyük yara aldığını öne süren Şevkin, “Türkiye’de en önemli konuların başında gelen ve büyük sorun yaşanan sağlık, ekonomi ve tarım unutturulmaya çalışılıyor. Fabrikalar, tarım toprakları birer birer elden çıkarılıyor. Tüm ekonomik sorunlar çiftçinin, esnafın, vatandaşın sırtına yükleniyor” dedi.

Türkiye’nin tarımda tamamen dışa bağımlı bir hale sürüklendiğini, hasat dönemlerinde ithalatın önünü açmanın çiftçiye vurulan en büyük darbe olduğunu dile getiren Şevkin, girdi maliyetlerindeki artışın önünün alınamadığını bildirdi.

"MİLLİ GELİRİN EN AZ YÜZDE 1’İ KADAR ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMELİ”

Cumhuriyet tarihinde belki de ilk defa çiftçinin tarlasındaki traktörün, üreticinin beslediği ineğin haczedildiğini vurgulayan Şevkin, “Ülkemizdeki tüm çiftçiler yüksek faizle borçlandırıldı. Mazot, gübre, zirai ilaç ve diğer tüm girdi maliyetleri her gün artıyor. Girdi maliyetleri düşürülmezse çiftçi, üretimden vazgeçecek. Ayrıca hükümet Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi uyarınca milli gelirin en az yüzde 1’i oranında çiftçiye destek vermek zorundadır. Çiftçinin kanunen biriken alacağı 210 milyar lirayı bulmuştur. Bu para çiftçiye derhal ödenmelidir” diye konuştu.