Analistler, Çin’in üretimde bir önceki yıla göre düşüşü yaşamayan tek büyük ekonomi olma başarısının, ilk olarak Vuhan’da vakalar tespit edildikten sonra Pekin'in pandemiye verdiği hızlı tepki, hükümetin teşviki ve ülkenin mallarına yönelik uluslararası talepten
kaynaklandığını söyledi.

EKONOMİST: HARCAMALARIN YÖNÜ DEĞİŞTİ

UBS Global Wealth Management'ın baş ekonomisti Paul Donovan, “Çin'in büyümesi küresel modelleri yansıtıyor. Yurtiçi perakende satışlar ekonominin altında performans gösterdi ama dış talep destekleyici oldu. Avrupalı ve ABD'li tüketiciler harcamalarını hizmetlerden mallara kaydırdığında, üretim ekonomileri daha iyi performans gösteriyor" dedi.

HAFİFÇE GERİLİYOR

GSYİH rakamları, sanayi üretiminin Aralık ayında güçlü kaldığını, yıllık yüzde 7,3 oranında büyüdüğünü, ancak perakende satış büyümesinin yüzde 5'ten yüzde 4,6'ya gerilediğini gösterdi. Capital Economics'in Çin ekonomisti Julian Evans-Pritchard, “Aylık veriler, büyümenin 2021'e doğru hafifçe gerilediğini ancak güçlü kaldığını gösteriyor. Bu gücün bu yılın ilk yarısında daha zayıf bir ikinci yarıya geçmeden önce devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

HİÇBİR GELİŞMİŞ ÜLKEDE POZİTİF BÜYÜME BEKLENMİYOR

Diğer büyük ekonomilerin çoğu henüz 2020 GSYİH rakamlarını yayınlamadı, ancak hiçbirinin pozitif büyüme kaydetmesi beklenmiyor. Almanya, geçen hafta yüzde 5 daraldığını açıklarken, Uluslararası Para Fonu tarafından İngiltere, Fransa ve İtalya için yaklaşık yüzde 10'luk düşüşler belirlendi. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin yüzde 4'ün biraz üzerinde küçülmesi bekleniyor. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com