POLEMİKHABER / ÖZEL

Olay 11 Temmuz 2015 gecesi Şile’deki bir benzin istasyonunda yaşandı. Özgür Buldum isimli tüketici aracı ile Total bayisine geldi. Buldum pompacıya yönelik “Dolduralım lütfen” dedi. Görevli yakıtı doldurdu fişi Buldum’a verdi. İstasyondan aracı ile çıkan Buldum 2-3 dakika kadar yol aldıktan sonra aracı teklemeye başladı. Olay otoyolda yaşandığı için Buldum duramadı da. Yavaş gitmek zorunda kalan Buldum, hemen yakıt fişine baktı. Fişte, benzin yerine dizel konulduğu bilgisi yer alıyordu. Buldum hemen bayisi aradı ancak kimseye ulaşamadı. Yolda kalan Buldum çekici çağırdı. Aracı servise götürülen Buldum, Total Müşteri Hizmetlerine ulaştı ve durumu anlattı. Buldum’a hem Total tarafı ve bayi yetkilileri zararının karşılanacağı sözünü verdi.

ÖNCE TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE GİTTİ

Buldum, Avukatı Yüksel Gökçe aracılığı ile, uğradığı zararın tazmini için önce tüketici hakem heyetine başvurdu. Heyet, Buldum’un uğradığı zararın muhatabının Total olmadığı yönünde karar verdi. Buldum bu karara karşı tüketici mahkemesinde dava açtı. Dosyaya sunulan bilirkişi raporunda Total’in de sorumlu olduğu kaydedildi. Raporda, tüketicinin Total adını görerek bayiye geldiği kaydedildi.

KUSUR BİZDE DEĞİL

Total Oil adına yapılan savunmada ise, ayıplı hizmetin, şirketin sağladığı üründen kaynaklanmadığı, bayi çalışanının hizmet kusuru olduğu kaydedildi. Savunma dilekçesinde, anılan bayi olan şirketin, kendilerinden aldığı ürünün satışını yaptığı kaydedildi.

MAHKEME TOTAL’İ SORUMLU TUTTU

Davanın görüldüğü İstanbul Anadolu 1. Tüketici Mahkemesi, Çekmeköy Tüketici Hakem Heyeti kararını kaldırdı. Kararda, gerçekleşen ayıplı hizmetten Total’in de sorumlu olduğu kaydedildi. Buldum’un 865 liralık zararının, faizi ile birlikte,  Total Oil Türkiye AŞ ve FD Petrol Gıda Tur. İnş. San. ve Tic. AŞ tarafından ödenmesi kararlaştırıldı.