Döviz kurlarında yaşanan öngörülemeyen artış ve yükselen maliyetler sağlık ve medikal sektörünü zorluyor.

'YÜZDE 129 ZAM GELDİ'

Barış Tekeç, “Medikal cihazlara yüzde 120 zam geldi. Malzeme getiremez olduk. Tekerlekli sandalye bile yok, yedek parçalar da dövize bağlı ve fiyatlar aşırı yükseldi. Covid-19 hastaları için oksijen üreten cihazlarda da sıkıntı var. Medikal ürüne 2 ay önce yüzde 38.9 oranında ÖTV zammı geldi. Hasta bezlerine yüzde 18, tansiyon aletine yüzde 8 KDV uygulanıyor. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

Sözcü'de yer alan habere göre, ürün tedarik zincirinin kırıldığını söyleyen Tekeç, “Yavaş yavaş ürünler bitmeye başladı. Bazı ürünler yok. İthalatçı malzeme ve yedek parça getiremez oldu” dedi ve şunları söyledi:

YAKINDA YEDEK PARÇA ELİMİZDE KALMAYACAK

Eskiden on tane malzeme alan hastamız üç tane almaya başladı. Hasta bezlerindeki artışlardan dolayı artık hastalarımız bez alamaz oldular. Fiyatlarda yüzde 100-150 artış var. Bütün cihazların bakımı, onarımı, standart prosedürleri var. İthalatçı yurt dışından ürün getirmediğinden, yedek parça da gelmiyor. Yakında yedek parça elimizde kalmayacak. Özellikle Covid-19 hastalığı için oksijen üreten cihazlarımız var, bunlara talep yoğun.

HASTA BEZLERİNİN YÜZDE 18 KDV'Sİ VAR

Bazı şeylere akıl sır erdirmek çok mümkün değil. Medikal malzemeye 2 ay önce yüzde 38.9 oranında ÖTV zammı geldi. Böyle bir şey olabilir mi? Medikal malzemede özel tüketim vergisi olur mu? Hasta bezlerinin yüzde 18 KDV’si var. Bunlar sarf malzemesi. KDV sıfır olmalı. 3 Aralık Engelliler Gününde insanımız tekerlekli sandalye bağışı yapar. Biz toplam 22 adet bulabildik. Tedarikte problemimiz var.