Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en son gerçekleşen Kabine toplantısının ardından açıkladığı ve doların aşağı yönde seyretmesine neden olan yeni mevduat sistemini, KRT Web'de değerlendiren ekonomist Yağız Kutay Işık, mevcut ekonomi politikaları ile yabancı yatırımcının ülke ekonomisine katılmayacağını söyledi. Ekonomist Yağız Kutay Işık, "hukuksal değerlere sahip çıkılırsa yabancı yatırımcı güven duyar" açıklamasında bulundu.

'BU İKTİDARIN SAĞLAYABİLECEĞİNİ SANMIYORUM'

Yabancı yatırımcının güven duyduğu bir zeminin hazırlanması için iktisadi adımlardan daha çok hukuksal devrimlerin yapılması gerektiğini söyleyen Işık, "Bu iktidarın sağlayabileceğini sanmıyorum ama yapılması gereken şeyler tamamiyle iktisat dışıdır. Hukuksal olarak bireylerin haklarını ve hukukun güvenliğini göz önünde bulundurması gerekiyor. Yatırımcı geldiği zaman 'benim param burada kalmaz, buradaki mahkemelere güvenebilirim' demeli" açıklamasında bulundu. 

'DOLARIN GİDİŞATINI KESTİREMİYORUM'

Ekonomist Yağız Kutay Işık 'Dövize Çevrilebilir Mevduat' sisteminde doların artışı ile ilgili tahmin yapmanın zor olduğunu söylerken "Doların gidişatını kestiremiyorum, DÇM sistemini kimse kestiremiyor. 20 Aralık gecesinden kısa süre sonra dolar artış trendine geçti. 20 Aralık ve sonraki süreçte 7 ila 19 milyon dolar döviz satışı yapıldığı spekülasyonları sesli bir şekilde konuşuluyor. Kurun günlük olarak oynak olması yabancı yatırımcının neden tercih etmediğinin aslında en büyük yanıtıdır" dedi. 

'FAİZ ARTIRIMI BEKLEMİYORUM'

20 Aralık gecesinde 'örtülü faiz artırımı' yapıldığını söyleyen Işık, "Merkez Bankası eliyle yapılacak olan bir faiz artırımı beklemiyorum" değerlendirmesinde bulundu.