Herkes dolar neden yükseliyor dolar ne olur gibi sorulara cevap bulmaya çalışıyor. Ekonomist Atilla Yeşilada’nın yeni dolar yorumu tedirgin edecek cinsten. Atilla Yeşilada “En geç yazın patlar…” ifadesini kullanarak dolar kuru tahmini yaptı. Atilla Yeşilada’nın dolar yorumu öncesinde dolar kuru fiyatına bakacak olursak; dolar kuru güne yine 14 TL üstünde başladı. Dolar kuru şu dakikalarda 14,82 TL seviyesinde işlem görüyor. Peki dolar kuru ne olacak? İşte Atilla Yeşilada’dan çarpıcı dolar kuru tahmini… Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın yarın yeni yaptırım kararları açıklayacağı yönündeki gelişmeler dolarda fiyatlamalara neden olurken dolar kuru ne olur düşer mi dolar kuru patlar mı merak konusu.

YEŞİLADA, UYARDI

Dolar kuru için tedirginlik sürerken dolarda tansiyon her geçen gün istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada ise dün akşam ki yanınında dolar kuru için çarpıcı ifadeler kullandı. Yeşilada, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin yanı sıra dolar kuru hakkında kritik değerlendirmelerde bulundu. Dolar kuru ne kadar olacak sorusuna cevap veren Atilla Yeşilada, mayıs ve haziran aylarına dikkat çekerek dolar kuru için korkunç seviyeyi işaret etti. Merkez Bankası yıl sonu dolar kuru tahminin 16,50 olduğunu hatırlatan Atilla Yeşilada, dolar kurunda bu rakamı aşırı iyimser bulduğunu söyledi.

'YAZA DOLAR PATLAYACAK'

Dolar kuru için tarih veren Atilla Yeşilada, 18 ile 20 lira arası bir rakama dikkat çekti. Dolar kuru yorumuna Atilla Yeşilada şöyle devam etti:

“Ukrayna savaşı olmasaydı onun cari açığımız da bize getirdiği yük olmasaydı ve psikolojik olarak insanlarda tedirginlik yaratması olmasaydı belki bu seneyi bu sistemle çıkartabilirdik ama ben artık böyle bir umut görmüyorum. Yani hani eğer mayıs haziran ayında patlamazsa yaz aylarında döviz kuru yeniden patlayacak. TCMB beklenti anketinde katılımcıların yıl sonu dolar kuru tahmini 16,5. Ben bunu biraz aşırı iyimser buluyorum. Benim kafamda daha çok 18 ile 20 arasında bir dolar kuru hedefi var. Ekim'den itibaren duracağı tepe seviyemi o noktadan sonra geçen sefer KKM’yi icat ettiler. Belki şapkada başka tavşan vardır. Şapkada başka tavşan yoksa o zaman döviz kontrolüne geçeceksiniz. Durmaz ki bir kere gittikten sonra.”

Atilla Yeşilada’nın KKM ve dolar kuru yorumunun tamamı şöyle:

“Şu anda programın hayatta kalan, bakın çalışan demiyorum. Hayatta kalan tek ayağı bu KKM ve hükümet o paralar yeniden dövize çevrilirse TCMB rezervlerinin burada oluşacak olan tsunamiyi engelleme yetmeyeceğini da çok iyi biliyor. Dolayısıyla bu bir anlamda bir kötü alışkanlık, uyuşturucu bağımlılığı gibi bir şeye geldi. Maliyeti ne olursa olsun KKM devam ettirilecek ve oradan gelen dövizle de TCMB kaynaklarına giriyor, döviz kuru sürekli müdahale edilerek doların ve hatta euronun değer kazanması engellemeye çalışacak ki vatandaşın KKM’ye geçmesi için ikinci bir teşvik verilsin. Bunlar günlük bağlamda ya da öngörülebilir vadede çalışabilecek programlar ama mesele şu Hastalığı değil ağrıyı tedavi ediyorsunuz. Yani vücutta kanser ya da ülser ya da migren ne varsa yayılıyor sonuçta siz enflasyonla başa çıkamadığımız sürece siz daha fazla bütçe açığı fazlası üretemediğiniz sürece siz Türkiye'nin üretimini artırmadığınız sürece bir yerde bu patlayacak.

Ukrayna savaşı olmasaydı onun cari açığımız da bize getirdiği yük olmasaydı ve psikolojik olarak insanlarda tedirginlik yaratması olmasaydı belki bu seneyi bu sistemle çıkartabilirdik ama ben artık böyle bir umut görmüyorum. Yani hani eğer mayıs haziran ayında patlamazsa yaz aylarında döviz kuru yeniden patlayacak. TCMB beklenti anketinde katılımcıların yıl sonu dolar kuru tahmini 16,5. Ben bunu biraz aşırı iyimser buluyorum. Benim kafamda daha çok 18 ile 20 arasında bir dolar kuru hedefi var.

Ekim'den itibaren duracağı tepe seviyemi o noktadan sonra geçen sefer KKM’yi icat ettiler. Belki şapkada başka tavşan vardır. Şapkada başka tavşan yoksa o zaman döviz kontrolüne geçeceksiniz. Durmaz ki bir kere gittikten sonra.

Yani bunu bir poker stratejisi olarak görmek lazım. Sizin önünüzde 500 bin liralık çip var. Karşınızdaki pokercini 10 bin liralık çipi kalmış size 50 kere rest çekersiniz adamı. Bir tanesini de kazansanız yeter zaten. Bu da öyle bir şey. Merkezde harcanacak döviz kalmadığı anlaşıldığı anda ya da o noktaya yaklaşıldığı anlaşıldığı anda bireysel spekülatörler belki yurtdışında TL şort girecek olanlar ve yüksek birikim sahibi, tasarrufçular tabii ki dövize kaçacak. Dış borç vadesi gelen, dış borçlarını ödeyemeyeceği çekincesine kapılan kurumsallarda mecburen onlara katılacak.”

Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yorumcuyu bağlar. Haber yatırım tavsiyesi veya yönlendirmesi taşımaz.