Bugünkü toplantıdan önce 20 maliye bakanına gönderilen açık mektupta, varlıkları, şirketleri ve yapıları sahiplerine bağlamak için küresel bir kayıt uygulaması çağrısında bulundular.

Uluslararası Kurumlar Vergilendirme Reformu için Bağımsız Komisyonun (ICRICT) vergiden kaçınma grubunun 14 imzacısı arasında ekonomistler Gabriel Zucman, Joseph Stiglitz ve Thomas Piketty ile Fransız Yargıç Eva Joly yer alıyor.

‘VERGİ İSTİSMARCILARI’

Vergi cennetlerinde gizlenen aşırı servetin yoğunlaşmasının eşitsizliği artırdığını ve toplumdaki en yoksulları yoksullaştırdığını savundular ve “zengin vergi istismarcıları lehine çarpıtılmış” bir uluslararası finansal sistemde reform talep ettiler.

Salgının başlangıcından bu yana, dünyanın en zengin insanları servetlerinin ikiye katlanarak 1.5 trilyon dolara ulaştığını gördüler, ancak ICRICT komisyon üyeleri zengin ve fakir arasındaki uçurumun bu süre zarfında sadece genişlediğini buldu, bu durum Ukrayna'daki çatışma ve en yoksulların çoğunu bir yaşam maliyeti krizi ve yükselen enerji ve gıda faturaları ile karşı karşıya bırakmıştı.

Küresel seçkinlerin üyelerinin, genellikle "vergi ödemekten kaçınmak, aynı zamanda yolsuzluk ve yasadışı faaliyetlerden elde edilen parayı gizlemek için ayrıntılı yapılar aracılığıyla servetlerini sakladıklarını" yazdılar.

SIZAN BELGELER ÖNEMİNİ ORTAYA KOYUYOR

Panama Belgeleri, Cennet Belgeleri ve en son İsviçre Sırları dahil olmak üzere çok sayıda belge sızıntısı, varlıklı bireylerin ve şirketlerin faaliyetlerini ve denizaşırı vergi cennetlerinin altını çizdi. Bununla birlikte, hükümetler üzerinde vergi konusunda daha sert önlemler almaları için ortaya çıkan baskıya rağmen, aktivistler vergilerin kullanımını kısıtlamak için çok az ilerleme kaydedildiğini söylüyorlar.

ICRICT ekonomistleri, servetin tüm farklı biçimlerini listeleyen uluslararası bir varlık kayıtları ağının getirilmesini önerdiler: mülk, yatlar, jetler ve mücevherler dahil varlıklardan; banka hesaplarına, kripto para varlıklarına ve kasalara, diğer yasal düzenlemelerin yanı sıra fikri mülkiyet ve ticari markalar gibi maddi olmayan varlıklar. (Guardian)