Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir” duyurusunu yaptı.

Bakanlığın bu adımı dolar/TL'nin 17.20'yi aşması üzerine gelmişti. Bakanlığın 'yeni adımlar silsilesi duyurulacaktır' açıklamasının ardından dolar/TL düşüşe geçmişti. Bakanlığın ilk 'adımı' açıklamasının ardından ise dolar eski haline geri döndü.

1990’lı yıllarda da yapılan 2010 yılına kadar ihraçları devam eden gelire endeksli senetler bir zarar etmesi mümkün olmayan kamu kurumuna endeksleniyor ve kuponla ana para ödemeleri belirleniyor.

Dünya’ya konuşan bankacılık kaynakları daha önce de devrede olan bu yeni enstrümanın piyasadaki dalgalanmalara çözüm olmayacağını önemli olanın da yüzde kaç faiz verileceği olduğunu vurguladı.

Ekonomistlerse açıklamanın belirsizliğine atıfla önlemi ti'ye aldı. Uygulamadaki boşluklara dikkat çekti.

Ekonomistlerim yorumları şu şekilde:

Veysel Ulusoy: "Bu akşamı kurtaralım da.. bakarız bir" politikası. Komik." 

Alaattin Aktaş: “Gelire Endeksli Senet; büyük buluş! Ama küçük(!) bir eksiği var. Gelir ne? Akşam üstü açıklama yapacağım de, bir beklenti yarat; dolar 17.20’nin üstünden 16.80’lere insin… Kof bir açıklamadan sonra dolar yeniden 17.20’nin üstüne çıksın… Kısa günün değil, birkaç saatin karı! Acaba şu birkaç saatte o milyonları kimler götürdü?”

Uğur Gürses: “Neyin gelirine endeksli? Çaykur’un demeyin sakın… Bakın şöyle yapın; 1. ve 2. köprünün gelirlerini dağıtın. Böylece parası olan 2 köprünün gelirini alsın, parası olmayanlar da Osmangazi ve YSS Köprüsü’nün garantilerini ödesin…”

Yalçın Kaaratepe: "Bu bile gösteriyor ki kurların neden yükseldiği konusunda bir fikirleri yok! Döviz talebi sadece gerçek kişilerden mi kaynaklanıyor? Güya vatandaş döviz bozduracak, getirisinin ne olacağı bile duyurulmayan enstrümanı bekleyecek? Hadi canım sende! Ama haklarını teslim edelim; yapılan duyuruda faiz, enflasyon ve kur sözcüklerinden hiçbirini kullanmamaya özen göstermişler. Biz yine de Resmi Gazeteyi bekleyelim derim. Bakalım başka "kurumlardan" bir şeyler çıkacak mı? Ya da beklemeyelim. Belki de "Silsile" halinde düzenlemeler dedikleri için farklı gecelere yayacaklar!"