CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüzbinlerce emeklinin asgari ücretin altında ücret aldığına dikkat çekerek, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının emeklilerin yaşam koşullarını iyice zorlaştırdığını belirtti. Gürer, TBMM Başkanlığı'nda bulunan dört ayrı kanun teklifinin bir an önce yasalaşmasını talep etti.

“EMEKLİLERDEN MUAYENE ÜCRETİ, İLAÇ KATKI BEDELİ ALINMAMALI”

İntibak düzenlemesi için verdiği kanun teklifinin AKP oyları ile ret edildiğini anımsatıp intibak düzenlemesi için yeniden kanun teklifi verdiğini belirten Gürer, “Emekliler açlık sınırı altında bir gelirle yaşam mücadelesi vermektedir. Bu sebeple emeklilerimize dini bayramlarda asgari ücret tutarında ikramiye verilmeli, emeklilerden muayene ücreti, ilaç katkı bedeli ve ilave ücret adı altındaki ödemeler alınmamalı, çalışmak zorunda kalan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılmamalı ve yakacak yardımı desteği sağlanmalıdır” dedi.

“AKP, 13 MİLYON EMEKLİNİN YAŞADIĞI SIKINTILARI GÖRMEZDEN GELİYOR”

AKP’nin 13 milyon civarındaki emeklinin yaşadığı sıkıntıları görmezden geldiğini belirten Gürer, “onların bir nebze de olsa, rahat bir nefes alabilmelerine olanak tanıyacak” kanun teklifleri hazırlayıp, TBMM Başkanlığına verdiğini söyledi.

“BAYRAM İKRAMİYESİ ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇIKARTILMALI”

Gürer, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılması talebiyle hazırladığı kanun teklifinde Ramazan ve Kurban Bayramlarında biner lira olarak verilen bayram ikramiyesi miktarının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istedi. Gürer, ilgili kanunun ek 18’inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1.000’er TL” ibaresi “o yıl için belirlenen net asgari ücret” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

“KESİNTİLER EMEKLİLER İÇİN BÜYÜK KÜLFET”

Gürer, hazırladığı bir başka kanun teklifinde emeklilerin aldıkları sağlık hizmetleri için maaşlarından yapılan kesintilerin kaldırılması istedi. Gürer, emeklilerden muayene ücreti, ilaç katkı bedeli ve ilave ücret adı altında yapılan ödemelerin kaldırılması gerektiğine vurgu yaparak, “Bu kesintiler zaten geçinmekte zorlanan emekliler için büyük bir külfet haline geliyor. Bugün 1500 lira civarında maaş alan emeklilerden yukarıda bahsettiğim kesintiler yapıldığında emeklinin maaşı eriyip gidiyor” ifadelerini kullandı. 

“EMEKLİLER, EVİNE EKMEK GÖTÜREBİLMEK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR”

Maaşıyla geçinemeyen çok sayıda emeklinin, emekli olduktan sonra da evine ekmek götürebilmek için çalışmak zorunda kaldığına dikkat çeken Gürer, çalışan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında yapılan kesintilerin kaldırılması yönünde hazırladığı kanun teklifini Meclis’e sunduğunu açıkladı. 

 EMEKLİ MAAŞLARI ARASINDAKİ FARKA DEĞİNDİ

Gürer, daha önce Meclis’e sunduğu ancak AKP’li milletvekillerinin ret oyuyla kabul edilmeyen intibak yasasıyla ilgili de yeni bir kanun teklifi hazırladığını belirtti. Gürer, aynı şartlarda emekli olanlar arsındaki maaş farkının giderilesi amacıyla hazırladığı kanun teklifinde, 2000 yılından önce emekli olanlar ile 2000-2008 yıllara arasında emekli olanlar ve 2008’den sonra emekli olanlardan çalışma süresi ve prim gün sayısı aynı olmasına rağmen maaşlarında büyük farklılıklar oluşmasının yarattığı ‘mağduriyete’ değindi.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET İLE EŞİTLENMELİDİR”

Asgari ücretin en az 3 bin 100 TL, en düşük emekli maaşının da en az asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini savunan Gürer, “Asgari ücret bugün açlık sınırın çok altında. Yoksulluk sınırı ise açıklanan son asgari ücretin 3 katından fazla. Böyle bir ortamda açlık sınırının bile yarısı kadar ücret verilen emeklilere en azından hazırladığımız kanun teklifleri kabul edilerek, onların hayat standartlarının az da olsa yükseltilmesi sağlanmalıdır. Emeklilere yakacak yardımı verilmesi sağlanmalıdır. Emekli açlıkla mücadele etmek durumuna düşürülmüştür. En düşük emekli aylığı asgari ücret ile eşitlenmelidir” dedi.