Yetkililer, çiftin sistemleri yaklaşık altı yıl önce bilgisayar korsanları tarafından ihlal edilen sanal bir döviz borsası olan Bitfinex'in hacklenmesiyle bağlantılı olduğunu söyledi.

‘SUÇLULARA VERİLEN MESAJ AÇIK’

Her ikisi de New Yorklu olan 34 yaşındaki Ilya Lichtenstein ve 31 yaşındaki eşi Heather Morgan, çalınan kripto para birimini aklamak ve işlemleri gizlemek için çeşitli karmaşık teknikler uygulamaktan suçlanarak tutuklandı. ABD'yi dolandırmanın yanı sıra kara para aklamak için komplo kurmakla suçlanıyorlar. Dava, Washington’daki bir federal mahkemede açıldı.

Başsavcı yardımcısı Lisa Monaco yaptığı açıklamada, hangi biçimde olursa olsun parayı takip edebiliriz ve edeceğiz. Suçlulara verilen mesaj açık: Kripto para birimi güvenli bir liman değil” dedi.

ÇEŞİTLİ YÖNTEMLERLE AKLADILAR

Çift, bir bilgisayar korsanının Bitfinex'e girip 2 binden fazla yetkisiz işlem başlatmasının ardından çalınan 119 bin 754 Bitcoin’i aklamakla suçlanıyor. Adalet bakanlığı yetkilileri, o zamanki işlemlerin Bitcoin cinsinden 71 milyon dolar değerinde olduğunu, ancak para biriminin değerindeki artışla birlikte şimdi 4,5 milyar doları aştığını söyledi.

Adalet Bakanlığı, Lichtenstein ve eşinin ayrıca bir döviz borsası ağı aracılığıyla kara para aklamaya çalıştıklarını veya paranın Morgan'ın girişimine yapılan ödemeleri temsil ettiğini iddia ettiklerini söyledi. Savcılar yaptığı açıklamada, yasadışı gelirlerin altından ve NFT’lerden “500 dolar karşılığında market hediye kartı satın almak gibi kesinlikle sıradan şeylere” kadar değişen şeylere harcandığını söyledi. (Guardian)