Hükümetleri Covid-19'un beklenmedik kazançlarına bir defaya mahsus yüzde 99 servet vergisi koymaya çağıran yardım kuruluşu Oxfam, Dünya Bankası rakamlarının, süper zenginlerin  hükümetler tarafından sağlanan teşviklerden yararlanırken,  Covid-19'dan bu yana dünyanın en zengin 10 insanının toplam servetinin 700 milyardan 1,5 trilyon dolara yükseldiğini belirtti. Ayrıca 160 milyon kişinin pandemide yoksulluğa itildiğini de açıkladı. Artan yoksulluk, dünyada her gün 21 bin kişinin ölümüne yol açtı.

'160 MİLYON KİŞİ DAHA YOKSULLUĞA SÜRÜKLENDİ'

Oxfam, Dünya Ekonomik Forumu öncesinde her yıl dünyadaki eşitsizliğe dikkat çektiği bir rapor yayınlıyor.

Bu yıl da Covid-19'un Omicron varyantı sonucu vaka sayısının artması nedeniyle online olarak düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'nda pandeminin ekonomiye etkisi ve aşı eşitsizliği gibi konular ele alınacak.

Oxfam yöneticisi Danny Sriskandarajah, “Bu yıl yaşananlar standartların ötesinde. Pandemi boyunca neredeyse her gün yeni bir milyarder ortaya çıkarken dünya nüfusunun yüzde 99'u kapanmalar, uluslararası ticaretteki düşüş, turizmin gerilemesi gibi nedenlerden dolayı daha da yoksullaştı. 160 milyon kişi daha yoksulluğa sürüklendi” dedi.

ELON MUSK’IN SERVETİNDE YÜZDE 1000 ARTIŞ

Oxfam raporunda yer alan Forbes verilerine göre, dünyanın en zengin insanları Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault ve ailesi, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer ve Warren Buffet.

Bu 10 kişinin toplam serveti pandemide 700 milyar dolardan 1,5 trilyon dolara yükseldi. Tesla'nın kurucusu Elon Musk'ın serveti yüzde 1000'den fazla arttı. Rapora göre, dünyada 160 milyon kişi günde 5,5 dolardan daha az paraya yaşamlarını sürdürüyor.

Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği de pandemide büyük yara aldı ve 2019'a göre işgücünde yer alan kadın sayısı 13 milyon düşüş gösterdi.