Avrupa Merkez Bankası’nın borçlanma maliyetini daha da artırarak enflasyonla mücadeleye öncelik verme çağrısı, Perşembe günü faizleri eşi görülmemiş bir şekilde 0.75 puan artırarak yüzde 1.25'e yükseltmesinin ardından geldi.

Euro bölgesi enflasyonunun Temmuz'da neredeyse yarım yüzyılın en yüksek oranında, Temmuz'daki yüzde 8.9'dan yüzde 9.1'de olduğu ve bunun yerleşme riski olduğu konusunda uyardı.

‘ENFLASYON KABUL EDİLEMEZ’

Bankanın yönetim kurulunda yer alan Slovakya Merkez Bankası Başkanı Peter Kazimír, “Enflasyon kabul edilemez derecede yüksek kalmaya devam ediyor. Şimdi öncelik, para politikasının normalleşmesine güçlü bir şekilde devam etmektir" dedi. Kazimír'in sözleri, 19 üyeli avro bloğunun ekonomik toparlanmasını önemli ölçüde yavaşlatma olasılığına rağmen, borçlanma maliyetlerinde daha fazla önemli artış çağrısı olarak yorumlandı.

Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, sözlerini yineleyerek, büyümeyi yavaşlatmanın enflasyonla mücadelenin gerekli bir yan etkisi olduğunu söyledi. Knot, "Önümüzdeki aylarda enflasyonun yükselmeye devam etmesini bekliyoruz, bu da bizim tek sorunumuz olduğu anlamına geliyor: enflasyon" dedi ve ekledi: "Bu, enflasyonu düşürmek için ekonomik büyümeyi en azından biraz yavaşlatmak zorunda kalacağımız anlamına geliyor. ”

FAİZ KARARINA MUHALEFET VAR

Deutsche Bank Research'te kıdemli bir ekonomist olan Sanjay Raja, para politikası komitesinin dokuz üyesinin üç yönlü bir bölünmenin ardından orta yolu benimsemesinin muhtemel olduğunu, iki üyenin 0.25 puanlık artışı desteklediğini ve iki üyenin daha agresif bir yüzde 0.75'i desteklediğini söyledi. (Guardian)