Türkiye; Venezuela, Zimbabve, Surinam, Güney Sudan, İran, Yemen, Haiti ve Libya'nın ardından Dünya Enflasyon Ligi’nde 9'uncu sıraya geldi.

Türk ekonomisinin durumunu yorumlayan CHP İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak, "Türkiye, iktidarın başarısız ve 24 saat sonrası öngörülemez politikaları sonrasında Dünya Enflasyon Ligi’nde şampiyon ilk 12 ülke arasında yer alıyor." dedi.

Haftalık değerlendirme raporunda korkutucu tabloya dikkat çeken Toprak şunları söyledi;

 *IMF 2021 Nisan Raporu’nda bu yıl enflasyonun çift hanede ve yüzde 10’un üzerinde olacağı öngörülen 12 ülke dikkat çekiyor. Türkiye bu kategoride hem Avrupa ülkelerinden hem de G20 ülkelerinden ‘NEGATİF’ ayrışıyor. 

*2021 yılında enflasyonun yüzde 10’un üzerinde olacağı tahmin edilen ülkelerin büyük bölümü, dünyanın en geri kalmış ya da en kapalı rejime sahip, özgürlükler, demokrasi, hukuk devleti, bağımsız yargı, özgür medya ve daha pek çok kategoride en alt sıralarda yer alan ülkeleri. 

*Enflasyonun oluşumunda ülkeyi yönetenlerin basiretsiz, sonrasını hesap etmeksizin ülkeyi ve ekonomiyi kişisel tercihleri ve keyfi kararları ile yönetmelerinin etkisi ön planda. 

*Hesap verme, sorgulanma kaygısı taşımaksızın aldıkları kararlarla yönettikleri ekonomi, enflasyon üretiyor. Enflasyon, aynı zamanda ekonomik eşitsizlik ve adaletsizliğin de en somut göstergesi. Bir kesimi olağanüstü zenginleştirirken, geniş kitleleri yoksullaştıran, servet transferini hızlandıran, gelir adaletsizliğini
zirveye çıkartan bir ekonomik yara. Enflasyonu yüzde 10’un üzerinde olan ve bu yıl da aynı kategoride yer alacakları IMF tarafından öngörülen ülkelere baktığımızda içlerinde tek Avrupa ülkesi Türkiye. 

*AB hedefinden uzaklaşan, demokrasiyle arasına koyduğu mesafe her geçen gün açılan Türkiye’yi hak etmediği bu konuma sürükleyen, iktidarın siyasi - ekonomik kararları ve keyfi uygulamalarıdır.

*Yüzde 16’yı aşan enflasyonuyla Türkiye, zaten IMF’nin yılsonu için öngördüğü enflasyonun 3 puan üzerinde.

*Demokrasiden uzaklaştıkça, denetimsizlik, kuralsızlık, belirsizlik ve baskılar arttıkça enflasyon besleniyor.

*IMF’nin Nisan 2021 Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda enflasyonun yüzde 10’un üzerinde olacağı öngörülen ülkeler ve 2021 enflasyon beklentisi şöyle: