CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 20 ilde pandemi ile birlikte zor günler geçiren bin esnafla anket düzenledi. Anketten çıkan sonuçlar ise rapor haline getirildi...

Ağbaba'nın hazırladığı raporda, Düşük faizli destek kredisine 10 esnaftan sadece 3'ü erişebilirken yararlananların yüzde 81'i taksitleri ödeyemiyor. Öte yandan 10 esnaftan 8'i ise bu paketi yetersiz olarak buluyor.

CHP’li Ağbaba’nın raporunda şu bilgilere yer verildi:

YÜZDE 38'İNDE 200-250 BİN TL ARASI GELİR KAYBI 

Corona virüsle mücadele kapsamında getirilen yasaklar ve ekonomik kriz sonucu esnafın yüzde 28’i 50 ila 100 bin lira arası, yüzde 34’ü 100 ila 150 bin lira gelir kaybına uğradı. Ankete katılan esnafların yüzde 38’i ise bu süreçte toplam gelir kayıplarının 200-250 bin lira arası ve üzerinde olduğunu belirtti.

ESNAFLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜN KREDİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Pandeminin ilk döneminde kepenk kapatmak durumunda kalan veya faaliyetlerinde kısıtlama yaşayan birçok esnaf düşük faizli kredilerinden faydalanamadı. Geçmiş borçları ve sicilleri nedeniyle bankalar esnafların büyük bölümünün kredi taleplerini reddetti. Anket sonuçlarına göre, esnafın yüzde 67’si düşük faizli krediden yararlanamadı.

ÖDEME YAPABİLENLER FARKLI YERLERE BORÇLANDI

Krediden yararlanan esnaf sayısı ise 10'da 3 olarak gerçekleşirken taksidini ödeyemeyenlerin sayısı ise yüzde 81 oldu. Kredilerin 2020 Eylül olan ilk taksit ödemeleri faiz eklenerek, 6 ay sonrasına ertelendi. Ankete katılanlar, taksitlerini ilerleyen dönemde de ödemekte zorluk çekeceklerini kaydetti. Ödeme yapabilenler ise farklı yerlere başka yerlere borçlandıklarını belirtti. (Cumhuriyet)