EYT'liler sosyal haklarını ve maaşlarını talep etmeye devam ediyor. 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Mersin Başkanı Murat Sürücü, 9 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanunu kapsamında emeklilik ile ilgili düzenlemelerin hayata geçirildiğinde bu tarihten sonra ilk kez sigortalı kişiler için emeklilik şartları ve emeklilikte yaş şartı getirildiğini hatırlatarak, “Ancak bu kanun ile bu tarihten önce ilk kez sigortalı olanlar için kademeli olarak yaş şartı getirilerek kanunun geriye yürütülmesi ile daha önce yaş şartına bağlı olmayan çalışanlar artık belirli yaşı doldurmadan emeklilik haklarını elde edememişlerdir. Böylece Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ortaya çıkmış oldu” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti’nin toplantısında konuşan Sürücü, sözlerine şöyle devam etti:

"BİZ SADECE HAKKIMIZI İSTİYORUZ"

- Bu yasaya bağlı olarak primleri asgari ücretten yatan kişilerden emekli olacaklara bugün bağlanan maaş aralığı bin 200 ile bin 600 TL arasındadır. Bizler kesinlikle erken emeklilik değil yasanın geriye işlemesi sonucu elimizden alınan hakkımız olan emekliliğimiz ile insanca yaşanır bir emekli maaşı bağlanmasını istiyoruz. 

- Kademeli yaş şartından dolayı asgari ücretle çalışanların prim ödeme gün sayılarının fazla olması nedeniyle bağlanacak emekli maaşların düştüğünü ve maaşlarının düşmemesi için sigortasız çalışmayı kabul eden çalışanlar ve işsiz kalanlar genel sağlık sigortasına tabi tutulması nedeniyle sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlar yaşamaya başladılar.  

"MÜCADELEMİZ DE DEVAM EDECEK”

- EYT’lilerin mağduriyeti devam etmektedir. Mağduriyet devam ettikçe mücadelemiz de devam edecektir.

- Mağduriyetimizin giderilmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Amacımız, emeklilikte hem yaş, hem maaş engeline Aylık Bağlama Oranları (ABO) takılan tüm çalışanların ve SGK yasalarından mağduriyet yaşayanların gelecekte rahat ve huzurlu bir hayat sürdürebilmesi için tüm gücümüzle yasalara uygun şekilde, kırmadan, dökmeden, incitmeden, siyaset üstü, ilkeli ve akılcı bir yönetimle kazanılmış hakkımızı alana kadar mücadele etmektir.