Fındık fiyatları ne zaman açıklanacak? Ordu, Giresun, Rize 2022 fındık fiyatları kaç TL oldu? 2022 yılına ilişkin fındık fiyatları açıklamasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapması bekleniyor. Fındıkta hasat ağustos itibariyle başlıyor. Geçen yıl fındık fiyatları 11 Ağustos tarihinde açıklanmıştı. Peki; fındık fiyatları ne zaman açıklanacak? Fındık fiyatları kaç TL oldu?

FINDIK FİYATLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2022 fındık alım fiyatlarının hafta sonunda açıklanacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan açıklama 11 Ağustos tarihinde gelmişti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulmuştu.

FINDIK FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

Milliyet gazetesinden Duygu Erdoğan'ın haberine göre; fındıkta hasat ağustos itibarıyla başlıyor. Havaların soğuk gitmesi nedeniyle olgunlaşma döneminin bir hafta kayabileceği ifade ediliyor. Geçen sezon fındık fiyatını AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 11 Ağustos tarihinde açıklamıştı. Erdoğan, önceki akşam katıldığı canlı yayında fındık fiyatlarının açıklanacağı tarihle ilgili bilgiler de verdi, “Hafta sonu ben Ordu’ya gidiyorum. Orada da herkesin beklentisi ‘acaba fındık fiyatları ne olacak?’ Açıklayacağız tabii. Fındığın olduğu yerlerde mevsimi geldi. Biz bu açıklamayı yapıp, bütün fındık üreticisini asla enflasyona ezdirmeyiz” dedi. 

Fındık borsalarına henüz yeni ürün indirilmedi ancak son fiyatların 40-42 lira seviyesindeki işlemlerden yapıldığı görülüyor. 

TAHMİNLER 55 LİRA CİVARINDA

Fındık alım fiyatı genellikle dünya piyasalarındaki oluşan fiyata yakın tutuluyor. Bu kapsamda genel olarak 3 dolar ve 3 dolar 10 cent baz alınıyor. Geçen yıl oluşan fiyat da 3 dolar 10 centin karşılığı olmuştu. Üreticiler, kulislerde yine 3.1 dolar karşılığı olan 55 lira fiyat verileceğinin konuşulduğunu belirtiyor.

FINDIK TOPLAMA ÜCRETİ 215 LİRA

Giresun’da fındık toplama işinde çalışacak işçilerin yevmiyesi belirlendi. Giresun Valiliği’nde yapılan toplantı sonucunda alınan karara göre işçilere, yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın, yemek işverene ait ise günlük 215 lira, yemeğin işçilere ait olması durumunda ise 245 lira yevmiye ödenecek. Ayıklama işinde kullanılan patoz makinesinin saat ücreti de 800 lira olarak belirlendi.