Açıklanan verilerin tartışmalı olması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, temel gıda ürünlerinde şubat ayında gıda fiyatlarında aylık bazda yüzde 8,41'lik artış yaşandı.

'ENFLASYON RAKAMLARINA YANSIMADI'

Artan enflasyon nedeniyle Şubat ayında KDV yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmüştü. Ancak KDV indiriminin enflasyon rakamlarına yansımadığı görüldü. Gıda ürünleri şubat ayında da en fazla artığın görüldüğü kategori oldu.

TÜRKİYE HALCİLER FEDERASYONU'NDAN ZAM UYARISI 

Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı (Türkhal) Sedat Recep Toktürk enflasyon verisinin açıklanmasından sonra sebze ve meyve fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.

Bloomberg HT’de yer alan habere göre, kış koşullarının devam ettiği ve sera üretiminin etkisinin yanında girdi maliyetlerinin de fiyatlardaki yükselişe sebep olduğunu belirtti. Toktürk Nisan ayında da buna benzer bir tablo görebileceğimizi söyledi.

'EN FAZLA YÜKSELİŞ SERA ÜRÜNLERİNDE'

Toktürk’ün konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Bir önceki ayın devamı olarak kabul etmemiz lazım kış üretim koşulları devam ediyor. Bu dönemde özellikle sebzeler seralardan geliyor. Fiyatlardaki yükselişin en fazla görüldüğü sera ürünlerinde.

Sera üretimi uzun süredir çok düşük gidiyordu. İklim koşullarının yanında üretim, girdi maliyetleri çok fazla Mart hatta Nisan’a kadar devam edecek bir durum. Son birkaç aydır benzersiz bir fiyat artışı var. Fiyat yükseldiğinden ziyade doğru fiyatın oluşması önemli.

Bunun oluşması için de üretim ayağının verimli olması lazım. 2 aydır ciddi sorun var. Sera ürünlerinin üretildiği yerler belli. Talep fazla olunca üretim de kısıtlı olunca fiyatların düşmesi söz konusu olmaz.