Türkiye piyasalarının kapanışının ardından gelecek ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı öncesinde iç gündemde Mayıs ayı bütçe verileri, konut satışları ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TBMM grup toplantısı konuşması takip edilecek.

TCMB'nin ay sonunda uygulamaya başlayacağı yabancı para mevduat karşılığı tahvil tutma zorunluluğu ile 10 yıllık gösterge tahvil getirisinde 700 baz puana ulaşan düşüş yaşarken sürecin bankacılık sektörüne etkisi izleniyor.

DOLARDA SON DURUM

Dolar kuru güne 17,26 lira seviyesinden giriş yaparken anlık yüzde 0,05 oranında yükselişle 17,27 liradan işlem görüyor.

DOLAR 20 YILIN ZİRVESİNDE

Yatırımcılar, ABD faizin yıl sonuna kadar yüzde 3,75 ile yüzde 4 arasına yükseleceğini fiyatlamaya başladı. Doların altı başlıca para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi ise dün gece gördüğü 20 yılın zirvesi olan 105,6 seviyesine yakın seyretti.

Fed’in agresif bir şekilde faiz artırması doların diğer para birimleri karşısında ağırlığını artırabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

ALTIN FED KARARINI BEKLİYOR

Altın ise Fed'in 75 baz puan artış yapacağı beklentileriyle birlikte dört haftanın en düşük seviyesinde seyrederken ekonomik durgunluk risklerine dair endişeler güvenli liman olarak görülen emtiaya bir nebze destek sağladı.

Ancak faizlerin çok agresif bir şekilde yükselmesi yatırımcıyı sarı metalden uzak tutabilir.

Cuma günü enflasyon kaygılarıyla değer kazanan ve haftayı 1872 dolarda bitiren ons altın fiyatında Fed faiz artışı kaygıları baskın gelerek dün önemli bir düşüş gerçekleşti. Altın ons başına 1818 dolar seviyesinde bulunurken altın vadeli işlemleri 1819 dolardan işlem gördü.