ŞEKERDE ARZ AÇIĞI VAR MI?

Ülkemizde 21 üründe arz açığının olmasına rağmen şekerde arz açığının olmadığını, geçen yıl 19,5 milyon ton şeker pancarı yetiştirildiğini belirten Gürer, geçen yıl 2 milyon 700 şeker üretildiğini, bir önceki yıl 3 milyon ton üretim yapıldığı bir kısmının ise ihraç edildiğini söyledi.

225 LİRALIK BİR TORBA ŞEKER 800 LİRAYA ÇIKTI 

TÜRKŞEKER'in kilosunu 10 liraya çektiği şekerin, özel sektör fabrikalarında daha yüksek fiyatla satıldığını anlatan Gürer, “Bir yıl öncesi 50 kiloluk torbası 225 lira olan şeker, TÜRKŞEKER'de 570 liraya, özel sektörde ise 700-800 liraya gelmiş durumdadır. İşte iş bilmezliğin yarattığı sonuçlardan biri de budur. Stratejik bir ürün olan şeker pancarıyla ilgili yanlış planlama, öngörü şekeri de karaborsaya düşürmüştür, olan vatandaşa olmaktadır, tüketici bu konuda mağduriyet yaşamaktadır” diye konuştu.

ÇAYKUR ÖRNEĞİ…

Gürer, ÇAYKUR eliyle satışı gerçekleştirilen çayda, bir yıldır devlet desteği nedeniyle fazla fiyat artışı olmadığını belirterek “Yüzde 6'lık bir zam yaptı ama şeker gibi, vatandaşı mağdur edecek bir artışı getirmedi. Yani bir yerde, şeker pancarı fabrikaları devlette olsaydı sübvanse edilecek, fiyatlar bu kadar artmayacaktı. Nasıl ki yurt dışından buğdayın tonu 6.700 liradan alınıp kendi sanayicimize 3.250'den veriliyorsa şeker pancarında da bu destek sağlanacaktı ve şekerde karaborsa noktasında satışlar olmayacaktı” ifadelerini kullandı.

ŞEKER 84 MİLYON İNSANI DOĞRUDAN İLGİLENDİRİYOR 

Gürer, “84 milyon insanı doğrudan ilgilendiren şeker pancarının üretiminden elde edilen ürünlerin bugün için geldiği fiyatlar yarın için kaygı vericidir. Söylendiği gibi ne şekerin fiyatı ucuzlamış ne rekabet şartları oluşmuş ne de orada çalışanların işten çıkarılması engellenmiştir. Ayrıca, şeker fabrikalarındaki geçici ve mevsimlik işçiler de hâlen kadro alamamış, mağduriyetleri devam etmektedir. Tarımda yanlış politikalar ne yazık ki tüm hepimize yani tüketici olan her yurttaşa yansımaktadır” ifadelerini kullandı.

FABRİKALAR KAMULAŞTIRILMALI 

Özelleştirilen şeker fabrikalarının kamulaştırılması halinde şekerdeki bu sıkıntılardan geriye dönüşün sağlanabileceğine vurgulayan Gürer, “En azından şekerin stratejik bir ürün olarak geleceğe taşınması sağlanır…” dedi.